Ciekawostki o sarnach

Sarna ciekawostki -  dowiedz się kiedy zmieniają ubarwienie swojego futra, czym jest poroże u samca, jak wyglądają i co jedzą sarny. Wszystko o sarnach zebrane w jednym miejscu.

Sarna jest zwierzęciem parzystokopytnym należącym do rodziny jeleniowatych. Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie jest jednym z ważniejszych zwierząt łownych. Na całym świecie występują dwa gatunki - sarna europejska i syberyjska. Poznaj niesamowite informacje o tych ssakach.

Co jedzą sarny?

Sarny są roślinożerne. Wiosną i latem jedzą głównie trawy, krzewy, pędy drzew i owoce leśne (jagody i borówki). Wybierając pokarm kierują się smakiem i zapachem. Wraz z nadejściem jesieni udają się wgłąb lasu. Wówczas spożywają delikatniejsze krzewy, a także odkopane maliny i jeżyny. Zimą zajadają się gałązkami drzew iglastych. Gdy za oknem zalega śnieg głodują. Każdego dnia przyjmuje 4-5 kg pokarmu. Zdobywają go głównie wcześnie rano, popołudniami i wieczorami.

Gdzie żyją sarny?

Jak sama nazwa wskazuje sarna europejska żyje głównie na Starym Kontynencie. Zamieszkuje także Azję Mniejszą i region Morza Kaspijskiego. W naszym kraju występuje dość licznie. Zamieszkuje głównie lasy liściaste i mieszane leżące na wysokości do 2400 metrów n.p.m. Istnieją także osobniki żyjące na otwartych przestrzeniach - łąki, pola uprawne, czy ogrody.

Sarna syberyjska występuje jedynie w północno-wschodniej i centralnej części Azji. Ten gatunek został sprowadzony do Polski około 1900 roku, jednak wyginał.

Populacja w Polsce

Na terenie naszego kraju żyje około 764 tysiące saren. Najliczniejsze siedliska znajdują się na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim.

Jak wygląda sarna?

Cechą charakterystyczną tych zwierząt jest smukłe ciało, a także długa i cienka szyja. Dorosły osobnik mierzy od 60 do 90 cm wysokości. Ich ciało osiąga długość od 95 do 140 cm. Sarny posiadają także mały ogon o długości do 2 cm. Ważą od 15 do 35 kg. Ubarwienie futra zmienia się wraz z nadejściem lata i zimy.

Jak rozpoznać samca?

Dość łatwo, jedynie samce posiadają poroże. Pojawia się okresowo. Zaczyna rosnąć w okolicach kwietnia, by zostało zrzucone jesienią. Osiąga ono maksymalną długość 30 cm. Poroże pełni funkcję obronną i jest wykorzystywane podczas walk godowych.

Jak długo żyje sarna?

Z uwagi na liczne polowania oraz obecność drapieżników określenie średniej wieku na wolności jest niemożliwe. Zazwyczaj dożywają od 8 do 12 lat, jednak odnotowano przypadki liczące nawet 18 lat.

Rozmnażanie saren europejskich

Dojrzałość płciową osiągają wraz z ukończeniem 2 roku życia. Do zapłodnienia dochodzi w miesiącach letnich (od lipca do sierpnia). Ciąża trwa około 10 miesięcy. Niezapłodniona samica latem może zajść w ciąże także w listopadzie i grudniu. Wówczas ciąża trwa 4,5 miesiąca. Narodziny mają miejsce w odosobnionym miejscu w maju i czerwcu. Na świat przychodzi od 1 do 3 młodych. Początkowo pozostają w ukryciu, matka podchodzi do nich tylko po to, aby je nakarmić. Pierwszy pokarm roślinny zaczynają spożywać w drugim tygodniu życia.
Sarna ciekawostki - na terenie naszego kraju występują dość licznie. Szacuje się, że w Polsce znajduje się ponad 764 tysiące przedstawicieli tych zwierząt.

Sarna ciekawostki

1. Samica bywa nazywana kozą, samiec rogaczem bądź kozłem, zaś ich młode koźlętami.

2. Latem ich sierść przybiera czerwonobrązową barwę, która zimą zamienia się w siwo-brązową. Na terenie Niemiec i Holandii występują sarny o czarnym ubarwieniu.

3. Ich tryb życia uzależniony jest od pory roku. Zimą żyją w stadzie liczącym nawet kilkadziesiąt osobników. Wraz z końcem wiosny stado dzieli się na kilka mniejszych grup. Gdy nastaje lato są zwierzętami terytorialnymi.

4. Nie boją się wody i są dobrymi pływakami.

5. Mają bardzo dobrze rozwinięty zmysł węchu i słuchu.

6. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie łagodnych zwierząt. Samce bywają agresywne i walczą z innymi męskimi osobnikami o terytorium.

7. Potrafią biec z prędkością nawet 60 km/h.

8. Ze względu na izolację od kontynentu europejskiego w Irlandii nie występują sarny.

9. Głównym zagrożeniem dla saren są ataki drapieżników takich jak wilk, ryś, bezpański pies, czy niedźwiedź. Najczęściej ofiarą padają młode, gdyż nie są w stanie szybko biegać. To między innymi z tego powodu matka zostawia swoje koźlęta w odosobnionych miejscach. Przebywa ona w ich pobliżu, jednak podchodzi do nich jedynie na czas karmienia.

10. Młode nie posiadają własnego zapachu. Stanowi to dla nich naturalną ochronę przed drapieżnikami.

11. Od 11 maja do 30 września trwa okres polowań na samce. Od 1 października do 15 stycznia można polować na samice i koźlęta.

12. Na sarny poluje się z uwagi na ich mięso i skórę.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)