Ciekawostki o żurawiach

Żuraw ciekawostki - niewiele ptaków porusza się z taką gracją jak one. Dowiedz się jaką prędkość osiągają podczas lotu, gdzie żyją i co jedzą żurawie.

Żurawie należą do rodziny ptaków z rzędu żurawiowych. Obecnie liczy ona 15 gatunków w 4 rodzajach. W naszym kraju występuje 1 gatunek z tej rodziny.

Gdzie żyją żurawie?

Żurawie występują w Ameryce Północnej, Afryce, Australii, Europie oraz Azji (z wyłączeniem Archipelagu Malajskiego). Gdzie można je spotkać? Zwykle z dala od człowieka - na obszarach trawiastych, w lasach, nad jeziorami, w okresie lęgowym na mokradłach, pojawia się również na polach uprawnych i łąkach.

Co jedzą żurawie?

Należą do zwierząt wszystkożernych. W diecie żurawia dominuje jednak pokarm roślinny - liście, owoce, nasiona oraz korzenie. Jedzą również owady, dżdżownice, mniejsze ssaki, płazy oraz ryby.

Żurawie w Polsce

Występują nielicznie - około 5-6 tysięcy par. Przylatują do naszego kraju w marcu, natomiast odlatują od października do listopada. W Polsce jest to gatunek pod ścisłą ochroną.

Żuraw ciekawostki

1. Należą do ptaków wędrownych, które nie siadają na drzewach - wyjątek stanowi żuraw koroniasty. Pokarm zdobywają na ziemi.

2. Żurawie podczas lotu osiągają prędkość od 40 do 100 km/h. Każdego dnia są w stanie pokonać dystans do 800 kilometrów.

3. To najwyższe latające ptaki na świecie.

4. Żuraw zwyczajny traci zdolność lotu na okres 5 tygodni.

5. Ich szyja podczas lotu jest wyciągnięta do przodu i wyprostowana.

6. Żurawie są stałe w uczuciach. Dobierają się w pary i wspólnie spędzają całe życie. Dzięki temu stały się symbolem miłości, wierności i oddania.

7. Żurawie indyjskie należą do najwyższych - osiągają nawet 180 cm.

Ptaki te osiągają prędkość nawet do 100 km/h.

8. Najmniejszym gatunkiem jest żuraw stepowy.

9. Są znane z niezwykłego tańca odbywanego w trakcie okresu godowego.

10. Stado w czasie lotu tworzy klucz w kształcie litery V. Wydają wówczas donośny głos słyszalny w promieniu kilku kilometrów.

11. Młode opuszczają gniazdo po 24 godzinach od momentu wyklucia.

12. Swoje gniazda zakładają w odległości około 1,5 km od zbiornika wodnego.

13. Zarówno samiec jak i samica wysiadują jaja. Trwa to około miesiąca.

14. Jednymi z najdłuższej żyjących ptaków są żurawie mandżurskie. W niewoli dożywają nawet 70 lat.

15. Żurawie pospolite lecące nad Himalajami, wzbijają się na wysokość 10 000 metrów n.p.m.

16. Ich cechą charakterystyczną są długie nogi i smukła sylwetka.

17. Każdego roku ma miejsce tylko jeden lęg. Samica składa od 1 do 3 jaj. Odbywa się w to w marcu lub kwietniu.

18. Młode są w stanie wznieść się w powietrze po około 10 tygodniach od wyklucia.

19. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4 lat.

20. Ptak jest jednym z bohaterów wiersza Jana Brzechwy "Żuraw i czapla".

21. W Japonii i Chinach są symbolem długowieczności i nieśmiertelności.

22. Sylwetka żurawia znajduje się na emblemacie polskich linii lotniczych LOT.

23. Bywa mylony z czaplą siwą i bocianem.

24. Łączą się w pary, gdy mają 4-6 lat.

25. Ciało dorosłego żurawia osiąga długość około 140 cm. Rozpiętość skrzydeł osiąga nawet do 240 cm.

Ile ważą żurawie?

Dorosłe osobniki osiągają wagę 5-6 kilogramów. Wyjątkiem są żurawie mandżurskie, które osiągają nawet 15 kilogramów.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)