Fenek ciekawostki - Fenek pustynny najmniejszy lis świata

Fenek pustynny to nie tylko najmniejszy gatunek lisa na świecie, ale także najmniejszy przedstawiciel rodziny psowatych. Dowiedz się jak długo żyje, gdzie występuje, a także co je fenek.

Fenek pustynny - występowanie

Na wolności fenek żyje na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego oraz w północnej części Afryki.

Znaki rozpoznawcze

Fenek pustynny został obdarzony przez naturę niezwykle dużymi uszami. Osiągają one długość nawet do 15 cm. Dzięki nim nie tylko bardzo dobrze słyszą, ale także efektywnie chłodzą organizm i chronią przed przegrzaniem organizmu. Jak już wcześniej wspomniano należą do najmniejszych lisów na świecie. Ciało dorosłego osobnika osiąga długość od 30 do 40 cm. Długość w kłębie wynosi od 19 do 21 cm. Samce ważą około 1,5 kg, natomiast samice o połowę mniej.

Jak długo żyje fenek?

Na wolności są w stanie dożyć 10 lat. W niewoli niektóre osobniki dożywają 12 lat.

Co jedzą fenki?

Ten gatunek lisa poluje głównie na ptaki i gryzonie. Odżywia się także szarańczami, chrząszczami oraz pokarmem roślinnym.

Tryb życia

Fenki należą do zwierząt stadnych. Żyją w norach, w którym mieszkają rodzice oraz ich potomstwo. W ciągu dnia odpoczywają, uaktywniają się nocą.

Rozmnażanie

Okres godowy u tych zwierząt przypada na styczeń i luty. Ciąża trwa od 50 do 55 dni, a małe fenki przychodzą na świat w marcu lub kwietniu. Zazwyczaj w jednym miocie samica rodzi od 1 do 6 młodych. Ich ciało ma około 10 cm długości, z czego połowę długości stanowi ogon. Początkowo sierść jest koloru srebrzystoczarnego. Zmienia się po około dwóch tygodniach na beżowe. W trzecim miesiącu życia futro nabiera barwy dorosłego osobnika. Dojrzałość płciową osiągają około w 9 miesiącu życia.

Znakiem rozpoznawczym u fenka są duże uszy. Mają one długość nawet 15 cm.

Naturalne zagrożenie

Naturalnym wrogiem fenka są afrykańskie gatunki puchacza, szakal, hiena pręgowana, chart perski oraz sowa. Fenki są jednak zwierzętami dość trudnymi do upolowania. Ich kremowe futerko zapewnia doskonały kamuflaż na pustyni. Zagrożenie dla tych zwierząt stanowi również człowiek.

Fenek pustynny ciekawostki

1. Fenek jest najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, a zarazem największym ssakiem drapieżnym żyjącym na Saharze.

2. Ich stopy są porośnięte futrem, które chroni tę część ciała przed poparzeniem.

3. Fenek posiada niezwykle dobry słuch. Ich duże uszy umożliwiają usłyszeć poruszającą się pod ziemią mysz.

4. Uważany jest za największego drapieżnego ssaka, który żyje na Saharze.

5. Fenek pustynny może zostać udomowiony.

6. Młode zaczynają widzieć między 12 a 20 dniem życia.

7. Potrafią skoczyć na wysokość 60 cm i odległość nawet 120 cm.

8. Są w stanie długo przetrwać bez wody. Wystarczy im ta, która jest dostarczana w pożywieniu.

9. Swoje ofiary namierzają za pomocą uszu. Działają one jak radary.

10. Łączą się w pary na całe życie.

11. Fenek jest narodowym zwierzęciem Algierii.

12. Mięso tych zwierząt uważane jest za niezbyt smaczne, głównie z uwagi na nieprzyjemny zapach.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)