Ciekawostki o pandach

Panda ciekawostki - dowiedz się gdzie żyją na wolności oraz co jedzą. Czy wiesz, że zachód dowiedział się o istnieniu tych zwierząt dopiero w 1869 roku?

Gdzie żyją pandy?

Naturalnym środowiskiem, w którym występuje ten gatunek pand są łańcuchy górskie w prowincjach Syczuan, Gansu oraz Shaanxi w Chinach. Wszystkie pandy wielkie mieszkające w innym państwie są jedynie wypożyczone z Chin bądź wręczone jako prezent. Dla Chińczyków panda to symbol narodowy, zaś władze tego kraju uprawiają dyplomację przy pomocy tych zwierząt. "Panda Diplomacy" to rodzaj polityki Chin polegającej na wręczaniu podarunku dla innego państwa. Dla przykładu 16 kwietnia 1972 roku dwie pandy od rządu chińskiego otrzymał prezydent Richard Nixon. Tradycja ta sięga dynastii Tang (618–907 r.). Obecna populacja tego gatunku wynosi 1600 osobników.

Co jedzą pandy?

Pandy należą do zwierząt drapieżnych, jednak ich głównym źródłem pożywienia są pędy roślin (prawdziwym przysmakiem jest bambus). Zdarzają się osobniki delektujące się rybami, a także małymi gryzoniami. Panda została sklasyfikowana jako drapieżnik z uwagi na budowę układu pokarmowego. Choć prawie nie je go wcale, jest on zbudowany jak u zwierząt przyjmujących pokarm mięsny. Zwierzęta te muszą spożyć nawet 40 kg pokarmu dziennie. Zdobycie pożywienia zajmuje im około 16 godzin każdego dnia.

Cechy charakterystyczne

Na pierwszy rzut oka kłopotliwe może być rozróżnienie samca od samicy. Długość ciała tych zwierząt osiąga od 120 do 150 cm, zaś ich wysokość od 60 do 80 cm. Dorosłe samce osiągają wagę 75 - 115 kg (samice są lżejsze o około 20%). Dojrzałość płciowa jest osiągana w wieku 6 lat.

Jak długo żyją pandy wielkie?

W środowisku naturalnym długość życia tych zwierząt wynosi około 20 lat.

Panda ciekawostki

1. Na nielegalnym rynku futro z pandy jest warte od 60 tysięcy do 100 tysięcy dolarów.

2. Zwierzęta te potrzebują zazwyczaj od 6 do 10 km² ziemi, aby mogły przetrwać.

3. Zachodnie państwa dowiedziały się o istnieniu pand dopiero w 1869 roku, gdy francuski misjonarz otrzymał skórę tego zwierzęcia od myśliwego. Pierwsza panda postawiła swoją łapę w Europie dopiero w 1938 roku. Dwa lata wcześniej ten uroczy misiek wylądował w Chicago.

4. Blisko 60% męskich przedstawicieli tego gatunku nie wykazuje żadnego popędu seksualnego.

5. Nowo narodzona panda waży mniej niż telefon komórkowy.

6. Naukowcy starają się ograniczyć kontakt pand z człowiekiem do tego stopnia, że podczas przeprowadzania badań, ubierają kostium przypominający pandę. Zwierzęta te należą do bardzo leniwych. Widok pomagającego im człowieka może je jeszcze bardziej rozleniwić.

Ulubionym pokarmem pand jest bambus

Panda ciekawostki - ich ulubionym pożywieniem jest bambus

7. Symbolem międzynarodowej organizacji World Wildlife Fund jest właśnie panda. Jak przyznał sam założyciel, to zwierzę zostało wybrane ponieważ jest piękne, uwielbiane przez ludzi i zagrożone wyginięciem. Jednak nie tylko to przemawiało za tym wyborem. Najważniejszym argumentem był wyglądam na czarno-białym wydruku, który zapewniał znaczne oszczędności.

8. Wyróżniane są dwa rodzaje pand. Należą do nich panda wielka oraz panda mała.

9. Wraz z początkiem XX wieku człowiek był w stanie wybudować Wieżę Eiffla, czy wodować Titanica. W tym czasie mało kto wiedział, jak wygląda żywa panda.

10. Panda wielka bywa nazywana niedźwiedziem bambusowym.

11. Gatunek tych zwierząt narażony jest na wyginięcie.

12. Bambusowe zarośla, to nie tylko źródło pokarmu, ale także idealna kryjówka.

13. Ciąża u pandy trwa od 97 do 163 dni. Zazwyczaj podczas porodu na świat przychodzi od 1 do 3 młodych, jednak tylko jedno przeżywa.

14. Pandy wiodą spokojny i samotny tryb życia.

15. Dawniej pandy były symbolem pokoju w Chinach. Gdy podczas starcia jedna ze stron podniosła flagę z wizerunkiem tego zwierzęcia, oznaczało to chęć zatrzymania walk lub zawarcia rozejmu. Poznaj także ciekawostki o Chinach.

16. Naukowcy zajmujący się badaniem tych zwierząt, chcą zwiększyć ich populację o 5000 osobników do 2025 roku.

17. Według legendy pandy były niegdyś białymi niedźwiedziami. Jedna z nich została zaatakowana przez lamparta. Na ratunek zwierzęciu rzuciła się mała dziewczynka. W wyniku tego heroicznego czynu została ona zagryziona przez drapieżnego kota. Na jej pogrzebie pojawiła się uratowana panda wraz z rodziną. Nosiły one opaski z czarnym popiołem. Niedźwiedzie obejmowały się nawzajem, ocierały oczy i rozmazywały czarny popiół.

Ciekawostki o pandach - prawda, że są to urocze zwierzęta?

18. Pandy posiadają umiejętność stania na dwóch tylnych nogach. Nie są one jednak wystarczająco silne, aby mogły na nich chodzić.

19. Jak już wcześniej wspomniałem pandy są dość leniwymi zwierzętami. Z reguły poruszają się dość wolno, są jednak w stanie rozpędzić się do 32km/h.

20. Samice owulują tylko raz w roku. Są płodne zaledwie dwa lub trzy dni.

21. Na całym świecie zaledwie 240 pand mieszka w ogrodach zoologicznych.

22. Samice w niewoli częściej rodzą bliźnięta, niż samice na wolności.

23. Blisko połowa młodych pand umiera z powodu choroby lub przypadkowego zmiażdżenia przez ich matkę.

24. Samica na wolności wydaje na świat młode zazwyczaj w sierpniu lub wrześniu. Małe pandy są wielkości kostki masła. Mają one różową skórę i cieniutką sierść z białego futra. Plamy pojawiają się pod koniec pierwszego miesiąca życia. Oczy pozostają w zamknięciu przez okres od 4 do 6 tygodni.

25. Włosy dorosłej pandy mają długość około 10 cm.

26. Według naukowców pandy żyją na Ziemi od dwóch do trzech milionów lat.

27. Pandy wielkie mają 42 zęby. Podobnie jak u ludzi, najpierw rosną im zęby mleczne, które zastępowane są później zębami stałymi.

28. Richard Nixon był pierwszym amerykańskim prezydentem, który odwiedził Chiny. Po spotkaniu z przywódcą tego kraju otrzymał dwie pandy. Nowym domem dla Ling-Ling i Hsing-Hsing stał się ogród zoologiczny National Zoo w Waszyngtonie. Podczas pierwszego roku były one podziwiane przez ponad milion osób.

29. Dorosła panda w ciągu jednego dnia defekuje około 100 razy. Jej odchody ważą około 28 kg.

30. W przypadku gdy samica na wolności urodzi bliźnięta, pod swoją opiekę zabiera silniejsze młode. Z uwagi na ograniczoną ilość energii, słabsza panda zostaje porzucona.

31. Pierwsza poród w niewoli miał miejsce w 1963 roku w pekińskim zoo.

32. Skóra pandy jest czarna, w miejscach, gdzie posiada czarne futro i różowe, gdzie ich owłosienie jest białe.

33. Pandy posiadają bardzo dobrze rozwinięty zmysł węchu. W nocy są w stanie znaleźć najlepszą łodygę bambusa kierując się jedynie zapachem.

34. W latach 60. XX wieku władze w Chinach wprowadziły zakaz zabijania pand. Zaostrzone przepisy w 1987 roku przewidywały za ten czyn dożywotnie pozbawienie wolności, a nawet karę śmierci. Obecnie przepisy są mniej surowe i przewidują karę więzienia od 10 do 20 lat.

35. Pandy nie zapadają w sen zimowy, ponieważ ich dieta nie jest w stanie zagwarantować im odpowiedniej ilości tłuszczu na zimę.

36. Panda imieniem Qizai, to jedyna na świecie o brązowym ubarwieniu. Na całym świecie zaobserwowano jedynie siedem takich osobników. Została ona porzucona przez swoją matkę w drugim miesiącu życia. Przeżyła jedynie dzięki ludziom, którzy ją znaleźli i umieścili w zoo.

Panda wielka jest zagrożona wyginięciem.

37. Pandy to inteligentne zwierzęta. Ai Hin zamieszkująca jednej z chińskim ogrodów zoologicznych zaczęła udawać ciążę w celu wyłudzenia dodatkowego jedzenia. Chciała też zostać odizolowana i mieć więcej przestrzeni tylko dla siebie.

38. W języku chińskim zwierzę to nazywa się 大熊猫, co w tłumaczeniu znaczy: wielki niedźwiedzio-kot.

39. Drastyczny spadek populacji pand związany jest z działalnością człowieka. Jednak gdyby nie człowiek, gatunek ten nie byłby w stanie przetrwać. Na wolności rozmnażają się one zbyt wolno, a samice wychowują jedynie jedno młode.

Na wolności można je spotkać jedynie w Chinach.

Pandy na wolności żyją jedynie w Chinach.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)