Ciekawostki o flamingach

Flamingi ciekawostki - dowiedz się dlaczego są różowe, jak długo i gdzie żyją, a także co jedzą flamingi. Wszystkiego najciekawsze informacje o flamingach zebrane w jednym miejscu.

Co jedzą flamingi?

Flamingi odżywiają się głównie planktonem. Ich dietę urozmaicają małe rybki, skorupiaki i larwy much. Z reguł jedzą w ciągu dnia.

Gdzie żyją flamingi?

Flamingi lubią przebywać w ciepłych klimat. Z tego powodu zamieszkują najgorętsze rejony całego świata - tropikalne, podzwrotnikowe i umiarkowane obszary Ameryki Północnej i Południowej, południowo-wschodnią część Europy, Afrykę, a także południe Azji. W naturze nie występują w Australii. Można je spotkać przy jeziorach o różnych stopniu zasolenia, lagunach, a także ujściach rzek.

Dlaczego flamingi są różowe?

Większość z nich ma różowy kolor, jednak z natury są białe lub szare. Różowa barwa jest wynikiem przyjmowania bogatego w karotenoidy jedzenia.

Flamingi ciekawostki

1. Flamingi są kojarzone ze stania na jednej nodze. Przez wiele lat naukowcy zastanawiali się dlaczego. Jedna z tez mówiła, iż w takiej pozycji szybciej rzucają się do ucieczki. Twierdzenie to zostało obalone przez amerykańskich badaczy. W rzeczywistości zdecydowanie szybsze były osobniki stojące na obu nogach. Sądzono także, że stojąc na jednej nodze ptak zużywa zdecydowanie mniej energii. Najnowsze wytłumaczenie jest nieco innego. Przebywając w wodzie ich ciało szybko się wychładza. Co pewien czas zmieniają nogę, aby uniknąć wyziębiania organizmu.

2. Ich ciało ciemnieje tuż przed nadejściem okresu godowego. W szczytowym momencie osiągają największe nasycenie różu.

3. Pod ogonem tego ptaka znajduje się gruczoł, z którego flaming pobiera specjalny olej. Rozprowadza go po swoim ciele w okresie godów.

4. Najstarsze osobniki na wolności dożywają 50 lat. W niewoli mogą dożyć nawet 80 lat.

5. Znanych jest 7 wymarłych gatunków flamingów.

6. Największymi osobnikami są flamingi różowe. Osiągają one ponad 170 cm wzrostu. Najgęściej występują w pobliżu wód słodkich i morskich w Południowej i Środkowej Ameryce, na Karaibach,w zachodniej części Europy, Azji Południowej i w niektórych częściach Afryki.

7. Flamingi są bardzo towarzyskie.Przebywają w koloniach liczących nawet kilka tysięcy osobników. Taki sposób życia chroni je przed drapieżnikami.

8. Wydawane przez nie dźwięki są głośne i głębokie (przypominają odgłosy gęsi).

Flamingi ciekawostki - przebywają w koloniach liczących blisko kilka tysięcy przedstawicieli

9. Cechą charakterystyczną flamingów jest długa szyja przybierająca kształt litery "S".

10. Średni wzrost flamingów wynosi od 90 do 140 cm.

11. Flamingi ważą od 2 do 4 kg.

12. W Polsce flamingi można spotkać w ogrodach zoologicznych między innymi w Chorzowie i Wrocławiu.

13. Złożone przez samicę jajo jest przez nią wysiadywane przez 28 dni. Ochroną pisklęcia po wykluciu i karmieniem zajmują się rodzice.

14. Posiadają długie i zaostrzone skrzydła.

15. Potrafią dobrze latać i pływać.

16. Młode są w stanie żerować samodzielnie po około 6-11 tygodniach.

17. W Stanach Zjednoczonych jest więcej plastikowych flamingów niż prawdziwych.

18. Flamingi są niezwykle odporne. Na noc pozostają w stawach, które zamarzają na noc, piją wrzącą wodę i są odporne na trujące gazy.

19. W Starożytnym Rzymie języki flamingów były uważane za prawdziwy przysmak.

20. Jedzą z głową do góry nogami.

21. Potrafią zasnąć stojąc na jednej nodze.

22. Flamingi są monogamiczne i każdego roku składają jedno jajo.

23. Siedliska, w których przebywają są trudno osiągalne dla drapieżników.

24. Pióra pod skrzydłami flaminga mają czarny kolor. Widać je jedynie podczas lotu.

Flamingi mają szyję w kształcie litery S

Flamingi ciekawostki - głównie czerpią pokarm z wody

Odżywiają się głównie planktonem.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)