Ciekawostki o borsukach

Co jedzą borsuki? Gdzie żyją w Polsce? Jak wygląda jego nora i przebiega sen zimowy? Jakie wydają odgłosy? Borsuk ciekawostki - wszystkie informacje zgromadzone w jednym miejscu.

Gdzie żyją borsuki?

Borsuki występują w Europie i Azji.Mieszkają głównie w w lasach mieszanych i liściastych.Lubią przebyć w podmokłych obszarach blisko zbiorników wodnych. Można je także spotkać w dużych kompleksach sadowniczych. Na obszarach górzystych żyją na wysokości 2000 metrów n.p.m.

Borsuk w Polsce

Jedynym gatunkiem występującym w naszym kraju jest borsuk europejski. Preferuje przebywanie na obszarach lesistych otoczonych urodzajnymi polami. Najczęściej można go spotkać na terenach podmokłych i w okolicach wody.

Nora borsuka

Borsuki uaktywniają się nocą, zaś dzień spędzają w swojej norze, do której są niezwykle przywiązane. Normy mogą mieć niezwykle skomplikowaną budowę i składać z kilku sypialni. Zanim borsuk dotrze do głównej komory, musi pokonać kilka krętych korytarzy. W porównaniu do nory lisiej są bardzo czyste. Wszelkie nieczystości są wyrzucane poza norę.
 

Sen zimowy borsuka

Wraz z nadejściem zimy borsuk zasypiają w swojej norze. Sen nie ma charakteru ciągłego. Gdy dni stają się cieplejsze, borsuk opuszcza swoje cztery kąty i wybiera się na łowy. Przetrwanie okresu zimowego zapewniają mu nagromadzone w organizmie tłuszcze.

Co jedzą borsuki?

Borsuki żywią się praktycznie wszystkim, co można znaleźć w pobliżu jego miejsca zamieszkania. Odżywiają się przeróżnymi roślinami i zwierzętami. Z tego powodu bywają nazywane wszystkożercami. Najwięcej wartości odżywczych dostarczają im dżdżownice. Niezwykle ważne i ich diecie są także owady, niewielkie i młode ssaki, a także ptaki, zboże i owoce. Najczęściej polują na szczury, ryjówki, krety i zające.

Odgłosy borsuka

Borsuki pomrukują, warczą, jazgoczą i sapią. Najgłośniejsze są podczas kopulacji. Wówczas samce wydają odgłosy mruczenia połączonego z parskaniem, natomiast samice popiskują.
Borsuk ciekawostki - prowadzą głównie nocny tryb życia. Dnie spędzają w swoich norach.

Borsuk ciekawostki

1. Dawniej nazywano go jaźwcem. Obecną nazwę użyto po raz pierwszy w XVII wieku.

2. Zwierzęta te kopulują ze sobą w okresie od lutego do października, jednak najczęściej do zbliżenia dochodzi w sierpniu. W tym czasie samiec stara się o względy samicy. Ciąża trwa około dwóch miesięcy. W jednym miocie na świat przychodzi od 1 do 5 młodych. Do narodzin dochodzi w specjalnie przygotowanej do tego norze. Tam przebywają przez dwa miesiące. Samica karmi je mlekiem przez pierwsze cztery miesiące życia.

3. Największym zagrożenie dla borsuków stanowią wilki, rysie oraz ludzie. Legalnie na borsuki można polować od 1 września do 30 listopada. Na obszarach, gdzie żyje głuszec można to robić przez cały rok.

4. Głównie prowadzą nocny tryb życia.

5. Po okresie zimowym borsuk traci na wadze nawet 7 kilogramów.

6. Borsuk jest zwierzęciem, które zwiastuje nadejście wiosny.

7. Jego futro wykorzystywane jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji pędzli do golenia.

8. Jak wygląda borsuk? Charakteryzuje go silna budowa i sztywna sierść. Posiadają szary grzbiet i czarny brzuch i nogi. Na jego głowie znajdują się dwa czarne pręgi. Oczy i uszy są niewielkich rozmiarów. Na każdej z łap mają pięć palców z długimi pazurami. Ciało dorosłego osobnika osiąga długość nawet 90 cm i 30 cm wysokości. Ważą od 12 do 20 kg.

9. Borsuki są zabijane przez człowieka z powodu przenoszonej przez nich wścieklizny.

10. Młode po narodzinach są ślepe.

11. Do zapłodnienia samicy może dojść nawet z 7-15 miesięcznym opóźnieniem.

12. Borsuki są doskonałymi pływakami. Do wody wchodzą dla przyjemności.

13. Posiadają bardzo dobry słuch i węch. Najsłabiej rozwiniętym zmysłem jest wzrok.

14. Na polowaniu często towarzyszą im kojoty.

Borsuki bywają nazywane wszystkożercami.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)