Ciekawostki o kangurach

Kangury ciekawostki - czy wiesz, że te zwierzęta są w stanie skakać na odległość 13 metrów? Dowiedz się jak szybko się poruszają, gdzie żyją i co jedzą kangury.

Gdzie żyją kangury?

Na wolności żyją głównie w Australii, Tasmanii, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i okolicznych wyspach.  Zamieszkują głównie trawiaste równiny, zarośla i rzadkie lasy. Większość z nich woli przebywać na otwartych przestrzeniach.

Co jedzą kangury?

Kangury spożywają głównie trawy, liście oraz kory drzew.

Jak szybko się poruszają?

Jako jedyne zwierzęta na świecie przemieszczają się za pomocą skakania. Komfortowo poruszają się z prędkością 20-25 km/h. Na krótkich dystansach potrafią rozpędzić się do zawrotnej prędkości 70 km/h. Są w stanie pokonać trasę o długości 2 kilometrów z ciągłą prędkością 40 km/h.

Jak długo żyją kangury?

To zależy od gatunku. Średnio na wolności kangury żyją od 6 do 8 lat. W niewoli ten czas wydłuża się prawie dwukrotnie. Rekordzista dożył 20 lat.

Kangury ciekawostki

1. Jak już wcześniej wspomniałem kangury żyją głównie w Australii. Ten kontynent zamieszkuje blisko 25 milionów osób. W 2017 roku populacja kangurów przekroczyła prawie 50 milionów, czyli jest ich blisko dwa razy więcej od ludzi. Aby kontrolować populację tych zwierząt, władze Australii zachęcają mieszkańców do jedzenia większej ilości mięsa kangura.

2. Zwierzęta te nie są w stanie poruszać się do tyłu. Między innymi z tego powodu stały się symbolem Australii - idzie tylko do przodu.

3. Kangury czują się dobrze na lądzie, jak i we wodzie. Przeskakując wykorzystują dwie tylne łapy i ogon. Gdy pływają używają każdej łapy z osobna.

4. Największymi torbaczami świata są kangury czerwone. Dorosłe osobniki mierzą nawet 2  metry wysokości i ważą około 90 kilogramów.

5. Młode załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne w torbie matki. Samica czyści ją przy pomocy łap oraz pyska.

6. Kończyny tych zwierząt poruszają się zależnie, z tego powodu nie są w stanie maszerować.

7. Kangury mogą wydawać się sympatyczne, jednak w rzeczywistości są to okrutne łobuzy. W latach 2000 - 2010 przyczyniły się do śmierci 18 Australijczyków. Dla porównania w tym samym okresie rekiny zabiły 16 osób na całym świecie.

Kangury ciekawostki - są w stanie skoczyć na odległość nawet 13 metrów

8. Samce rywalizując o partnerkę uprawiają kickboxing.

9. Jako że ich mięso jest jadalne, dość często są obiektem polowań. Oprócz mięsa, które charakteryzuje się dużą zawartością biała i jedynie 2% tłuszczu, z kangura pozyskuje się także futro. Często padają także ofiarą wypadków samochodowych.

10. Podczas jednego skoku są w stanie pokonać nawet 13 metrów. Unoszą się przy tym nawet na 3 metry wysokości.

11. Uaktywniają się nocą, tylko nieliczne osobniki jedzą w ciągu dnia.

Informacje o kangurach

1. Samice posiadają trzy waginy. Dwie z nich przeznaczone są do celów kopulacyjnych, trzecia do rodzenia młodych.

2. Nowo narodzony kangur jest wielkości fasoli. Jego waga nie przekracza 1 grama, zaś długość ciała wynosi zaledwie 2 centymetry. W torbie swojej matki pozostaje przez okres od 12 do 12 miesięcy. Po raz pierwszy opuszcza torbę po upływie 3-4 miesięcy. Wówczas poznaje otoczenie i zaczyna podgryzać trawę.

3. W większości przypadków kangury są leworęczne.

4. Kangur rudy jest narodowym zwierzęciem Australii.

5. Zwierzęta te nie są w stanie skoczyć, do momentu gdy jego ogon dotyka ziemi.

6. Ogony u tych zwierząt działają jak trzecia noga.

7. Samce prężą swoje muskuły, aby zaimponować przyszłej partnerce.

8. Chłodzą się poprzez lizanie przedramion.

9. Samica wydaje na świat młode po około miesiącu.

Ciekawostki o kangurach - ich nogi poruszają się zależnie, to dlatego nie są w stanie maszerować.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)