Ciekawostki o dziobakach

Dziobak ciekawostki - dowiedz się czy jego jad jest groźny dla człowieka, gdzie żyją i co jedzą dziobaki. Nieznane informacje o dziobakach zgromadzone w jednym miejscu.

Co jedzą dziobaki?

Główne pożywienie dla dziobaka stanowią krewetki, larwy owadów, pierścienice oraz rakowate. W celu zdobycia pokarmu musi pływać i nurkować. Pod wodą jest w stanie wytrzymać około 40 sekund. Każdego dnia spędza na polowaniach blisko 12 godzin.

Gdzie występują dziobaki?

Dziobaki żyją jedynie w Tasmanii i wschodniej Australii.

Jad dziobaka

Dziobaki posiadają kilka nietypowych cech dla ssaków. Posiadają dzioby, składają jaja i wydzielają jad. Zawiera on blisko 250 zidentyfikowanych związków chemicznych. Toksyna wytwarzana jest jedynie przez samce. Trująca substancja wydzielana jest przez parę ostróg znajdujących się na tylnych kończynach. Ostrogi zanikają u samic przed ukończeniem 1. roku życia. Jak nie zagraża życiu człowieka, jednak jest na tyle mocny, by zabić mniejsze ssaki.

Dziobak ciekawostki

1. Do rodziny dziobakowatych przynależy obecnie jeden gatunek - dziobak australijski (ornithorhynchus anatinus) żyjący w Australii i Tasmanii. Istnieją także dwa wymarłe gatunki - obdurodon i monotrematum (jedyny dziobak żyjący poza Australią).

2. Naturalnym środowiskiem dla tych ssaków jest woda. Uwielbia pływać w małych rzekach i strumieniach, jednak można go także spotkać na tasmańskich wzgórzach, tropikalnych lasach równikowych, czy Alpach Australijskich.

3. Jego ciało i ogon obrasta gęste futro, które pomaga dziobakowi utrzymać ciepło.

4. Ogon dziobaka służy jako magazyn dla tłuszczu, który można wykorzystać w przypadku spadku energii.

5. Posiadają duży i miękki dziób, pod którym znajdują sie usta.

6. Temperatura ciała tych zwierząt wynosi 32 stopnie Celsjusza.

7. Oczy dziobaka zostały przystosowane, aby dobrze widział nocą. Gdy znajduje się pod wodą jego oczy i uszy są zamknięte. Orientuje się w tym środowisku przy wykorzystaniu zmysłu dotyku.

8. Dziobaki są zwierzętami aktywnymi nocą i o zmierzchu. Trzeba mieć szczęście, aby go zobaczyć za dnia.

9. Dorosłe osobniki nie posiadają zębów. Młode mają łącznie 12 zębów. Tracą je wkrótce po opuszczeniu nory.

10. Nora dziobaka znajduje się w bliskiej odległości od zbiornika wodnego.Ukrywają się w korzeniach wodnych roślin.

11. Głównymi wrogami dziobaka są orły, węże, sowy, warany i jastrzębie. Od czasu do czasu padają także ofiarami krokodyli.

12. Okres godowy dziobaków zaczyna się w czerwcu i kończy w październiku.

13. Ciało samca osiąga długość 50 cm, zaś samic około 40 cm. Dorosły osobnik waży 0,7 - 2,4 kg. Na wolności dożywają 11 lat. W niewoli mogą żyć nawet 17 lat.

14. Każdego dnia potrzebuje skonsumować pokarm o masie 20% ciężaru swojego ciała.

15. Obecnie dziobak podległa ochronie w miejscu występowania.

16. Wizerunek tego zwierzęcia znajduje się na rewersie australijskiej 20-centówki.

17. Dziobaki są jednymi z nielicznych ssaków, które składają jaja.

18. Jednym z pierwszych europejczyków, który widział i opisał dziobaka, był angielski zoolog George Shaw. Botanik był wówczas przekonany, że ktoś przyszył zwierzęciu kaczy dziób do ciała. Próbował nawet szukać śladów szycia.

19. Dziobaki nie posiadają żołądka.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)