Ciekawostki o dzięciołach

Dzięcioł ciekawostki - dowiedz się z jaką prędkością uderzają w pień drzewa, jakie gatunki występują w Polsce i co jedzą dzięcioły? Najciekawsze informacje o dzięciołach zgromadzone w jednym miejscu.

Gdzie żyją dzięcioły?

Dzięcioły można spotkać na całym świecie. Obecna klasyfikacja wyróżnia około 180 gatunków.

Dzięcioły w Polsce

Najpowszechniejszym przedstawicielem dzięcioła w Polsce jest gatunek dzięcioła dużego. Samice tego gatunku składają jaja w kwietniu. Na terenie naszego kraju występuje także dzięcioł czarny, białogrzbiety, białoszyi, mały, średni, trójpalczasty, zielonosiwy oraz zielony.

Co je dzięcioł?

Dzięcioły jedzą głównie małe owady, takie jak pająki, mrówki i gąsienice. Odżywiają się także larwami, owocami i orzechami.

Dzięcioł ciekawostki

1. Leśny spacer bez odgłosów stukającego dzięcioła? Wręcz niemożliwe. Dzięcioły uderzają w pień drzewa z prędkością około 15-20 uderzeń na sekundę.Ten dźwięk niesie się w promieniu trzech kilometrów.

2. Naukowcy szacują, że pierwsi przodkowie dzięciołów mogły żyć na Ziemi już we wczesnej fazie pliocenu, czyli około 5 milionów lat temu.

3. Dzięcioły należą do ptaków nadrzewnych. Swoje gniazda zakładają na obszarach zalesionych. Najwięcej gatunków można spotkać w tropikalnych lasach deszczowych. Żyją także w lasach bambusowych, sawannach oraz terenach zakrzewionych.

4. Spośród wszystkich ptaków wyróżnia je wyjątkowo mocny dziób, który przypomina dłuto. Dzięki nim dzięcioł z łatwością może wydrążyć otwór w drzewie oraz wyszukać pokarm w ziemi.

5. Dzięcioły posiadają bardzo długi język. Często jego długość odpowiada długości całego ciała.

6. Dzięcioły są znane z charakterystycznego stukania w pień drzewa. Odpowiednia budowa głowy - gruba czaszka i gąbczasta struktura kości - ochrania mózg ptaka przed wstrząsami.

Dzięcioł ciekawostki - stukają w drzewo z prędkością 20 uderzeń na sekundę.

7. Najmniejsze dorosłe osobniki należą do gatunki dzięciolnika złotoczelnego. Osiągają one 8 centymetrów i ważą 7 gram. Zamieszkują drzewa w Brazylii, Kolumbii, Peru i Boliwii.

8. Mohun wielki to największy przedstawiciel rodziny dzięciołowatych. Mierzą one około 50 centymetrów i ważą 450 gramów. Występują głównie w Azji.

9. U tych ptaków występuje dymorfizm płciowy. Męscy przedstawiciele są nieco więksi od samic.

10. Uaktywniają się w czasie dnia. Na noc wracają do gniazda.

11. Niektóre osobniki przejawiają agresję wobec innych dzięciołów.

12. Samica wysiaduje jaja w gnieździe przez około 11-14 dni. Młode po raz pierwszy opuszczają gniazdo około 20-30 dni po wykluciu.

13. Tukany należą do rodziny dzięciołowatych, jednak ze względu na swój duży dziób nie są w stanie samodzielnie wykuć dziupli.

14. Za każdym uderzeniem dzioba w drzewo, głowa dzięcioła poddawana jest przeciążeniom do 1200 g.

15. Niektóre osobniki lubią jeść mózgi młodych gołębi.

16. Dzięcioł czarny jest w stanie dożyć 14 lat.

Na całym świecie istnieje około 180 gatunków dzięciołów.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)