Ciekawostki o lwach

Lew ciekawostki - poznaj nieznane fakty o tym potężnym zwierzęciu. Dowiedz się dlaczego przydomek króla dżungli im się nie należy, gdzie występują, a także co jedzą lwy.

Gdzie występują lwy?

Obecnie lwy żyją w Afryce - najczęściej na obszarze Sawanny Afrykańskiej - oraz szczątkowo w Indiach. Ich status oznaczony został jako narażony na wyginięcie. Dawniej można je było spotkać na wolności występowały także w Azji, Europie oraz Ameryce Północnej i Południowej.

Jak długo żyją lwy?

Samice żyją dłużej od samców. Jeśli lew nie utraci życia podczas walki, może żyć nawet ponad 10 lat. Odnotowano nawet przypadki, gdy samiec dożywał 16 lat na wolności. Dla samic przeciętnym wiekiem jest okres 15 lat. W tanzańskim Parku Serengeti dożywają one nawet 18 lat. Średnio w niewoli lwy żyją około 13 lat. Najstarszy osobnik żył 30 lat.

Lew Leo

Od początku istnienia maskotką wytwórni filmowej Metro-Goldwyn-Mayer z siedzibą w Hollywood jest lew. Wizerunek tego zwierzęcia znajduje się w logo wytwórni. Każdą produkcję filmową poprzedza kilkunastosekundowy spot ukazujący ryczącego dwukrotnie lwa. Dotychczas symbolem wytwórni było pięć różnych lwów. Od 1957 roku tę zaszczytną funkcję pełni lew Leo.

Co jedzą lwy?

Lwy należą do zwierząt mięsożernych. Ich głównym źródłem pokarmu są ssaki kopytne, do których należą zebry, antylopy, żyrafy, rzadziej hipopotamy, słonie i nosorożce. Każdego dnia samce konsumują około 7 kg mięsa, zaś samice 5 kg.

Rozmnażanie wśród lwów

Zwierzęta te rozmnażają się przez cały rok. Gdy lwica wchodzi w fazę płodności, jej gruczoły zaczynają wydzielać intensywny zapach. Ów woń jest wyczuwana węchem przez samca. Lwica wybiera swojego partnera spośród samców w jej stadzie. Następnie oddalają się razem na kilka dni. Po zapłodnieniu ciąża trwa od 100 do 114 dni. Lwica wydaje na świat od 1 do 6 młodych. Nowo narodzone lwiątka ważą około 2 kg i przez około 3-11 dni są ślepe. Chodzić zaczynają po około 10 dniach od narodzin. Pełną sprawność osiągają po około miesiącu. Zaledwie jedno na pięć małych lwów dożywa dojrzałości.

Król dżungli

Lwy bywają nazywane królem dżungli. Jednak czy rzeczywiście ten przydomek im się należy? Niekoniecznie. Znacznie potężniejszym od lwa jest tygrys. Co więcej, ssak ten woli przebywać na sawannie, otwartej przestrzeni. Znaczniej rzadziej pojawia się w gęstym lesie.

Lew ciekawostki

Lew ciekawostki

1. Lwy lubią przebywać na terenach otwartych.

2. Zaraz po tygrysie, lwy są największym żywym kotem. Ich waga przekracza nawet 250 kg.

3. Ryk lwa przy sprzyjających warunkach jest słyszalny nawet z odległości 8 km.

4. Samce lwa w środowisku naturalnym środowisku żyją od 10 do 14 lat.

5. Polowaniem zajmują się lwice. To właśnie one odpowiadają za 90% polowań.

6. Lew z ciemniejszą grzywą uważany jest za bardziej atrakcyjnego. Przez lwice oczywiście.

7. W 2005 roku w Etiopii młoda dziewczynka została brutalnie pobita przez siedmiu dorosłych mężczyzn. Zostali oni przepędzeni przez stado lwów. Zwierzęta pozostały z dziewczynką do momentu przybycia pomocy.

8. Lew górskie po upolowani swojej zdobyczy zakopują ją w ziemi. Dokładnie zapamiętują miejsce, w którym pozostawili swój pokarm, aby wrócić po nią gdy zgłodnieją.

9. W trakcie trwania okresu godowego lwy kopulują od 20 do 40 razy dziennie. Trwa to kilka dni.

10. Kopnięcie strusia jest na tyle silne, że potrafi zabić lwa.

11. Na całym świecie znajduje się więcej posągów przedstawiających lwy, niż prawdziwych lwów.

12. Zwierzęta te budują i utrzymują relacje między sobą poprzez przytulanie.

13. Lew żyje znacznie krócej od antylopy, czyli od jego głównego źródła pożywienia.

14. Dawniej lew na wolności mieszkał także na południu Starego Kontynentu.

15. Zwierzęta te rzadko napadają na ludzi.

16. Lew należy do zwierząt zagrożonych wyginięciem.

17. Lwy jako jedyne koty żyją i polują w stadzie.

18. W celu odstraszenia potencjalnego zagrożenia, lwy od czasu do czasu wydają wyraźny ryk. Można go usłyszeć w promieniu 8 km.

19. Lwy należą do wielkiej piątki Afryki, czyli pięciu najgroźniejszych gatunków zwierząt zamieszkujących Czarny Ląd.

20. Największy lew ważył 375 kg. Zwierzę imieniem Simba mieszkał w angielskim Colchester Zoo. Zmarł w 1970 roku.

Ryczący lew

Ryczący lew

21. Głównym obowiązkiem samców jest zdobycie i obrona terytorium oraz obrona stada. Samice zajmują się zdobywaniem pożywienia oraz opieką młodymi lwiątkami.

22. Grzywa u samca jest oznaką jego zdrowia. Silniejsze lwy posiadają bujniejszą grzywę. Pojawia się ona w momencie osiągnięcia dojrzałości płciowej. Wraz z wiekiem ciemnieje. Nie rozwija się ona u wykastrowanych samców.

23. Samce rywalizują o przywództwo w stadzie. Gdy obecny lider zostanie pokonany, zostaje on zmuszony do jego opuszczenia. Zdarzają się przypadki, w których nowy przywódca zabija małe lwy poprzedniego lidera.

24. Wszystkie samice z jednego stada opiekują się młodymi. Samiec chroni jedynie swoje młode.

25. Samce są prawdziwymi leniuchami. Blisko 20 godzin w ciągu dnia lwy śpią lub po prostu odpoczywają.

26. Lwy potrafią osiągnąć prędkość 81 km/h.

27. Zwierzęta te najczęściej polują nocą.

Ciekawostki o lwach

Ciekawostki o lwach
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)