Gołąb grzywacz ciekawostki

Gołąb grzywacz ciekawostki - spośród wszystkich gołębi występujących w Polsce, to właśnie grzywacze są największe. Dowiedz się co jedzą gołębie, jak długo żyją, a także czym jest ptasie mleczko. Poznaj nieznane ciekawostki o grzywaczach.

Proces zasiedlania

Proces zasiedlania miast przez te ptaki postępuje od połowy XIX wieku. W zachodniej części Europy pierwsze trwałe populacje miejskie pojawiły się w pierwszej połowie XIX wieku. Zasiedlanie obszarów miejskich w naszym kraju grzywacze rozpoczęły od zachodniej części Polski. We wschodnich aglomeracjach pojawiły się dopiero w latach 70-90 XX wieku. Dla przykładu pierwsze lęgi w Częstochowie zauważono dopiero w 1992 roku.

Ptasie mleczko

Pisklęta nie żywią się tym, co dorosłe osobniki. Przez pierwsze 10 dni życia są one karmione ptasim mleczkiem z wola rodziców. Wydzielina wytwarzana jest w uchyłku przełyku gołębia. Co ciekawe młode mogą być karmione zarówno przez samca i samicę. Ptasie mleczko posiada więcej wartości odżywczych od mleka kobiecego.

Co jedzą gołębie?

Dieta grzywaczy uzależniona jest od pory roku. Na wiosnę spożywają głównie pędy,nasiona dziko rosnących drzew, a także małe owoce i ślimaki. Wraz z końcem lata konsumują głównie ziarna zbóż, które pozostały na polach po żniwach. Gdy nastaje zima grzywacze jedzą warzywa i inne zielonki (w zachodniej części Europy żerują na brukselce i szpinaku).

Czym karmić gołębie?

Z pewnością nie chlebem. Uniwersalnym pokarmem dla tych ptaków jest słonecznik.

Jak długo żyje gołąb?

Średnia długość życia tych ptaków to 3 lata. Najwytrwalsze potrafią dożyć nawet 17 lat.

Wygląd

Ciało dorosłego grzywacza osiąga długość około 41-45 cm i waży około 284 - 690 g. Rozpiętość skrzydeł u tych gołębi wynosi od 70 do 75 cm. Posiadają one ogon o długości 13,8-14,9 cm.Ich sylwetka jest zaokrąglona. Samice są znacznie lżejsze od samców.

Grzywacze ciekawostki - żyją średnio około trzech lat.

Ciekawostki o grzywaczach

1. Okres pierzenia dorosłych osobników przypada na miesiące kwiecień-maj oraz wrzesień-listopad.

2. Grzywacze należą do ptaków odlatujących na zimę. Zazwyczaj odbywa się to od września do października. Powrót następuje od końca lutego aż do kwietnia.

3. Gatunek został po raz pierwszy opisany w 1758 roku przez Karola Linneusza.

4. Prześwietlone lasy liściaste i mieszane są dla nich naturalnym środowiskiem.

5. Gołębie nie są w stanie skrzywdzić człowieka, jednak zanieczyszczają one miasta.

6. Ptak ten nie jest zagrożony wyginięciem.

7. Gniazda zakładają co najmniej trzy metry nad ziemią.

8. Po wykluciu pisklęta są ślepe i nagie. Ich ciało ma szaroniebieską barwę.

9. Po złożeniu jaj są one wysiadywane przez około 15-17 dni.

10. Grzywacze osiągają zdolność rozrodczą już w pierwszym roku życia.

11. Od momentu wyklucia młode pozostają przy swoich rodzicach przez około 34 dni.

12. Wyróżnia się pięć podgatunków.

13. Największą masę ciała osiągają jesienią.

14. Spośród wszystkich gołębi, grzywacze są jedynym gatunkiem łownym w Polsce.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)