Ciekawostki o łabędziach

Łabędzie ciekawostki - czy odlatują na zimę? Co jedzą łabędzie? Czy łabędzie latają? Wszystkie nieznane informacje o łabędziach zgromadzone w jednym miejscu.

Łabędzie są ozdobą niejednego jeziora, czy parku. Na pierwszy rzut oka są to ciche i bardzo spokojne stworzenia. W sytuacjach zagrożenia potrafią być agresywne, szczególnie jeśli chodzi o obronę swoich dzieci i terytorium.

Co jedzą łabędzie?

Odżywiają się głównie korzeniami, łodygami, liśćmi i bulwami. Budowa ich dzioba umożliwia także na spożycie niewielkiej ilości zwierząt wodnych.

Czy łabędzie latają?

Łabędzie są jednymi z najcięższych ptaków potrafiących latać. Zazwyczaj wzbijają się w powietrze z wody. Zanim wystartują, dokonują krótkiego rozbiegu. Rzadziej unoszą się w powietrze z płaskiej powierzchni lub zamarzniętej tafli wody. W powietrzu unoszą się około 50 metrów nad ziemią. Latają z prędkością nawet 96 km/h.

Czy łabędzie odlatują na zimę?

Łabędzie należą do ptaków częściowo wędrownych. Migracja tych ptaków uzależniona jest od miejsca występowania. Przyloty mają miejsce na przelomie lutego i maja, zaś odloty we wrześniu i grudniu.

Dokarmianie łabędzi

Wiele osób spacerując po parku, zaczyna karmić łabędzie. Należy mieć na uwadze, że nie zawsze jest na to dobra pora. Nie wolno płoszyć łabędzi, gdy zajmują się młodymi. Gdy ich rodzic wyczuje zagrożenie, zaczyna wydawać z siebie syczący odgłos. Komunikuje w ten sposób, że nie zawaha się zaatakować w obronie swoich dzieci. Należy być także szczególnie ostrożnym w przypadku dokarmiania młodych. Jeśli zostaną one przestraszone, mogą zdecydować się na opuszczenie rodzinnego gniazda, co może się dla nich skończyć źle.
Istnieje czarny gatunek łabędzi. Są one uosabiane z symbolem czegoś wyjątkowego.

Łabędzie ciekawostki

1. Zamieszkują podmokłe nizinne tereny na rzekach, jeziorach i stawach. Łabędzie budują gniazda w kształcie kopca. Używają do tego trzciny i innych roślin. Jego średnia osiąga dwa metry.

2. Istnieje sześć gatunków łabędzi.

3. Największe osobniki należą do rodzaju łabędzia niemego. Osiągają one 1,5 metra i ważą nawet 15 kg. Rozpiętość skrzydeł może dochodzić nawet do 3 metrów.

4. Łabędzie posiadają zęby - w przeciwieństwie do większości ptaków.

5. Łabędź osiąga dojrzałość płciową między 4 a 7 rokiem życia.

6. Wchodzą w monogamiczne związki nawet przed ukończeniem 2. roku życia. Większość pozostaje sobie wierna przez resztę życia.

7. Za czasów panowania Elżbiety I łabędzie były uważane za luksusową żywność. Obecnie łabędzie zamieszkujące Wielką Brytanię są własnością królowej.

8. Młode nie są w stanie latać. Po raz pierwszy wzbijają się w powietrze około 120-150 dni po urodzeniu.

9. Mają bardzo dobrze wykształcony zmysł wzroku i słuchu.

10. Czarne łabędzie pochodzą z Australii.

11. Cechuje ich bardzo dobra inteligencja. Pamiętają kto był dla nich dobry, a kto skrzywdził.

12. W 2011 roku w Irlandii mężczyzna, który sprowokował łabędzia, został przez niego zaatakowany. W wyniku tego starcia mężczyzna złamał nogę.

13. Łabędzie posiadają ponad 25 tysięcy piór na swoim ciele.

Łabędzie łączą się w związki monogamiczne.

Łabędzie ciekawostki - unoszą się w powietrzu z prędkością nawet 96 km/h.

Łabędzie są jednymi z większych ptaków, które unoszą się w powietrzu.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)