Polatucha, czyli latająca wiewiórka

Polatucha, czyli latająca wiewiórka

Latająca wiewiórka - Polatucha

Jeszcze nie tak dawno, bo w XIX wieku latające wiewiórki unosiły się nad drzewami Puszczy Białowieskiej. Obecnie jedynym miejscem występowania w Europie jest południowa część Finlandii. Dowiedz się jak żyją polatuchy, jak wznoszą się w powietrze oraz jakie odległości są w stanie pokonać.

Nie robią tego tak umiejętnie jak ptaki, czy nietoperze, jednak są w stanie sunąć w powietrzu. Poznaj polatuchy, czyli latające wiewiórki.

Polatucha - wiewiórka potrafiąca latać

Polatucha, nazywana również wiewiórką latającą, to plemię gryzoni składające się z 42 gatunków należących do rodziny wiewiórkowatych. Ciało dorosłego osobnika osiąga długość do 20 cm. Ogon mierzący od 12 do 15 cm jest szeroki i puszysty. Posiada dobrze widoczne uszy oraz duże oczy. Między przednimi a tylnymi kończynami, ciągnie się owłosiony fałd skórny, czyli tzw. "błona lotna". Dzięki niej polatucha jest w stanie przemieszczać się lotem ślizgowym na odległość nawet 90 metrów. Swój lot kończą poprzez wyciągnięcie czterech kończyn i uniesieniu ogona. Wówczas błony zamieniają się w swego rodzaju spadochron.

Latające wiewiórki prowadzą głównie nocny tryb życia. Przebywają głównie w koronach drzew. Szczególnie pomocne w przemieszczeniu się są ostre pazurki, służący jako ster szeroki ogon oraz wspomniana wcześniej umiejętność unoszenia się w powietrzu. Dzięki tej umiejętności wiewiórki te zużywają znacznie mniej energii niż w trakcie wspinania się na drzewo. Znacznie ułatwia to także w ucieczce przed drapieżnikami, które latać nie umieją. Swoje gniazdo buduje w dziuplach drzew, gdzie przesypia cały dzień. Nie zapadają w sen zimowy. Na żerowanie wybierają się o zmierzchu. Odżywiają się głownie nasionami drzew i krzewów, owocami, nieco rzadziej owadami i ich larwami. Ciąża trwa około 5 tygodni. W jednym miocie rodzi się od 2 do 4 młodych. Prowadzą głównie samotny tryb życia.

W XIX wieku polatuchy można było spotkać w Puszczy Białowieskiej. Obecnie na Starym Kontynencie występują w południowej części Finlandii. Ich spadek liczebności w Europie spowodowany jest wycinką lasów. Inne liczne skupiska występują na Syberii oraz na kontynencie azjatyckim.

Czy w Polsce można spotkać polatuchy?

Jak wspomniałem wcześniej w środowisku naturalnym nie ma takiej możliwości. Jednak wybierając się do Małpiarni we wrocławskim zoo można się z nimi spotkać.

Poznaj również ciekawostki o wiewiórkach.

Więcej ciekawych faktów o zwierzętach