Ciekawostki o żubrach

Żubr ciekawostki - dowiedz się co jedzą, gdzie żyją, a także ile wynosi populacja żubra w Polsce. Wszystkie nieznane informacje o żubrach zgromadzone w jednym miejscu.

Gdzie żyją żubry?

Obecnie występują w zachodniej i środkowej części Europy oraz na Kaukazie. Na wolności można jest spotkać jedynie w Polsce, Rosji, Ukrainie, Litwie, Białorusi, Słowacji i Niemczech. Jeszcze w 1997 roku populacja tego zwierzęcia wynosiła zaledwie 2925 osobników (około 700 sztuk w Polsce). Na szczęście z roku na rok przybywa żubrów. Szacuje się, że w 2013 roku ich populacja wynosiła 5249 osobników. Zamieszkują one głownie lasy mieszane z podmokłymi terenami.

Żubry w Polsce

W 1919 roku w Puszczy Białowieskiej zmarł ostatni żubr żyjący na terenie naszego kraju. Ponowne zasiedlanie rozpoczęto w 1929 roku. Umieszczono wówczas pierwsze osobniki w rezerwacie w Puszczy Białowieskiej.

Według oficjalnych danych z 2013 roku światowa populacja żubra wynosiła 5249 osobników. W Polsce w tym czasie żyło 1377 przedstawicieli tego gatunku. W 2017 roku liczba ta wzrosła do 1873. Blisko połowa populacji polskiego żubra żyje w Puszczy Białowieskiej. Można je także spotkać w Puszczy Boreckiej, Puszczy Knyszyńskiej, nadleśnictwie Mirosławiec oraz ogrodach zoologicznych. W przyszłości planowane jest zasiedlenie żubrów w Puszczy Augustowskiej, Puszczy Rominckiej oraz Beskidach.

Co jedzą żubry?

Żubry odżywiają się różnymi gatunkami roślin. Podstawowym pokarmem są rośliny zielone i trawy (około 80% całej diety). Pokarm znajdują na dnie lasu i na zrębach, a także łąkach i polach uprawnych w najbliższym otoczeniu. Późną zimą i wczesną wiosną swoją dietę uzupełniają korą, a także pędami drzew i krzewów. Szczególnie chętnie obdzierają zębami korę dębu, jesionu oraz grabu. Zimą jedzą również żołędzie. Każdego dnia dorosły osobnik konsumuje około 50 kg pokarmu. Na żerowanie poświecą ponad połowę swojego dnia.

Ile waży żubr?

Żubry są obecnie największymi dziki żyjącymi ssakami w Europie. Jego waga uzależniona jest od wieku i płci. Ciało dorosłego samca waży średnio 700 kg (minimalna waga 440 kg, zaś maksymalna 920 kg). W kłębie osiągają średnią wysokość 172 cm. Samice są zdecydowanie mniejsze. Ważą one średnio 440 kg (minimalna waga 320 kg, zaś maksymalna 640 kg). W kłębie osiągają średnio 152 cm.

Żubr a bizon

Żubry są blisko spokrewnione z bizonami, jednak to dwa różne zwierzęta. Bizony bywają nieco większe i cięższe.
Żubr ciekawostki - w Polsce mieszka około 25% światowej populacji.

Żubr ciekawostki

1. Już w najdawniejszych czasach dostrzeżono potrzebę ochrony żubrów. Pierwsze rozporządzenie o ochronie wydał Zygmunt I Stary w 1553 roku. Za czasów panowania Zygmunta II Augusta za zabicie żubra karano śmiercią.

2. W 1925 roku na Kaukazie padł ostatni żyjący żubr na wolności. Wówczas żubry żyły tylko w europejskich ogrodach zoologicznych.

3. Żubr europejski należy do rodziny wołowatych.

4. Żubry w Polsce podlegają ścisłej ochronie gatunkowej.

5. Głównie prowadzi dzienny tryb życia.

6. Okres godowy u samic trwa od sierpnia do października. Ciąża trwa około 264 dni. Zazwyczaj rodzi jedno młode na dwa lata. Po narodzinach ciele waży od 16 do 35 kg.

7. Żubry żyją w stadach.

8. Z końcem XVIII wieku żubry na wolności żyły tylko w Puszczy Białowieskiej i na Kaukazie.

9. Młode przebywają z matką przez okres 1 lub 2 lat po narodzinach.

10. Zwierzęta te są narażone na wyginięcie.

11. Mają bardzo słabo rozwinięty zmysł wzroku i słuchu, za to posiadają dobry węch.

12. W biegu potrafią rozpędzić się do prędkości 40 km/h.

13. Zarówno samiec, jak i samica posiadają rogi. Rosną one przez całe życie.

14. Blisko 25% światowej populacji żyje w naszym kraju.

15. Oficjalna klasyfikacja wyróżnia trzy podgatunki żubra. Obecnie jedynym żyjącym jest żubr nizinny.

16. Samce dożywają 23 lat, zaś samice 26 lat.

17. Te zwierzęta nie posiadają naturalnych wrogów. Od czasu do czasu bywają atakowane przez wilki i rysie.

18. Żubroń to mieszaniec żuba i bydła domowego. Wyhodowany został na skutek skrzyżowania przez Leopolda Walickiego w 1847 roku.

19. Pierwsze żubry dotarły do Europy około 270 tysięcy lat temu. Najstarsze znalezione szczątki datowane są na około 2 miliony lat. Znaleziska dokonano w Indiach.

20. W 1862 roku powstał jeden z pierwszych pomników żubra. Wzniesiono go na pamiątkę polowania cara Aleksandra II w Zwierzyńcu. W 1928 roku przeniesiono go do osady w Spale. Mieszkańcy Zwierzyńca odczuwali brak pomnika, dlatego 18 września 2014 roku odsłonięto wierną replikę pierwotnej rzeźby.

21. Drugi pomnik żubra w Polsce znajduje się w niewielkim Zambrowie. Rzeźbę odsłonięto 6 sierpnia 2008 roku i nosi imię "Zambruś".

Choć są bardzo duże, potrafią rozpędzić się do 40 km/h.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)