Hiena ciekawostki - co jedzą i gdzie żyją?

Hiena ciekawostki - co jedzą i gdzie żyją?

Hiena ciekawostki

Hiena ciekawostki - poznaj prawdziwe oblicze tych upiornych zwierząt. Dowiedz się gdzie żyją, co oznacza ich demoniczny śmiech, a także dlaczego muszą się zmagać z negatywnym wizerunkiem. Te ciekawostki o hienach z pewnością Ciebie zaskoczą.

W ich społeczeństwie rządzą samice. To właśnie one przewodzą stadu i wzajemnie toczą pojedynek o władzę. Wspólnymi siłami potrafią przegonić od zdobyczy nawet lwa. Poświęć chwilę by poznać ciekawostki o hienach.

Co jedzą hieny?

Głównym pokarmem dla hien są mniejsze i większe ssaki kopytne, a w szczególności gnu. Zdarzają się również przypadki upolowania większych ofiar, takich jak bawół afrykański, czy hipopotam. Ich dieta może się nieco różnić w zależności od gatunku.

Hieny cętkowane należą do drapieżników polujących w grupie lub pojedynczo. W pierwszej fazie przystępują do pościgu celem zmęczenia swojej przyszłej ofiary. Do ataku przechodzą w momencie, gdy są w miarę pewne odniesienia sukcesu. Dorosła samica jest w stanie dokonać udanego ataku na ważącą trzy razy więcej antylopę. Nie odmówią również skosztowania padliny.

W przypadku hieny brunatnej i pręgowanej ofiarami padają głównie mniejsze zwierzęta - młode gazele, gryzonie. U tej pierwszej ważnym elementem diety stały się owoce - głównie melony. Ta druga upodobała sobie życie w niedalekiej odległości od osiedli ludzkich. Dość często przypuszcza atak na trzodę, drób i psy.

Pewne odstępstwo występuje u hien grzywiastych, które oprócz mięsa spożywają także owady. W szczególności upodobały sobie termity. Każdej nocy sąw stanie zjeść nawet do 30 tysięcy osobników.

Niewiarygodnie silne szczęki

Hieny posiadają bardzo silne szczęki i niewiarygodnie wytrzymałe uzębienie. Drapieżnik ten jest w stanie zabić psa jednym ugryzieniem.

Hiena i jej negatywny obraz

Podobnie jak większość zwierząt padlinożernych, również hieny muszą zmagać się z negatywnym wizerunkiem. Fakt żerowania na cudzym nieszczęściu oraz ich upiorny śmiech przyczyniły się do budowania ich niekorzystnego obrazu. To właśnie z tego powodu ludzie zaczęli stosować pejoratywnie nacechowane określenie "ty hieno" jako obelgę. Często osoby zajmujące się rabowaniem grobów lub odnoszące korzyść na cudzym nieszczęściu nazywa się "hieną cmentarną". Od 1999 roku Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich przyznaje niezbyt chlubną nagrodę "hieny roku". Otrzymuje ją dziennikarz, który swoim działaniem wykazał się nierzetelnością i pogwałceniem zasad etyki dziennikarskiej. Hiena to nie tylko określenie dla reportera szukającego sensacji, ale również naciągaczy.

Upiorny śmiech

Hieny są kojarzone ze swojego upiornego śmiechu. W rzeczywistości ten dźwięk nie jest to oznaką dobrego humoru, a podekscytowania lub zdenerwowania.

Hiena ciekawostki - jej zachowanie i wydawany odgłos nie sprzyjają do poprawy wizerunku.

Gdzie żyją hieny?

Zakres występowania rodziny hienowatych obejmuje terytorium Afryki na południe od Sahary, Pakistan, Indie, Azję mniejszą oraz Półwysep Arabski. Dawniej występowały również w całej Europie oraz Azji. Jeden z wymarłych już około 10 tysięcy lat temu gatunków występował na terenie Ameryki Północnej.

Tryb życia

Hieny należą do zwierząt aktywnych nocą. Charakteryzuje je odporność na głód i rany. Należą do doskonałych biegaczy i lubią dalekie wędrówki. Wbrew pozorom są bardzo towarzyskie i przebywają w grupach liczących nawet 80 osobników. Klanom przewodzi najbardziej dominująca samica. Wśród hien cętkowanych wszystkie samice plasują się wyżej od samców w hierarchii ważności.

Ciekawostki o hienach

1. Pod względem wyglądu hieny są podobne do psów. Względem przednich posiadają dłuższe kończyny tylne, natomiast ich palce zakończone są pazurami. Sierść tych zwierząt jest sztywna, natomiast na karku czasem tworzy się grzywa. Wśród tych zwierząt samice są większe od samców. Charakteryzuje je także większa agresywność i to właśnie one przewodzą grupie.

2. W imię zasady, że nic nie może się zmarnować, hieny często decydują się ukryć dodatkowe pożywienie w wodopoju. Zwierzęta te są w stanie zjeść i strawić każdą część ofiary (nawet kości i kopyta).

3. Ciąża u hien trwa od 90 do 125 dni. Zazwyczaj w jednym miocie rodzi się od 1 do 6 młodych. W pierwszej fazie są one karmione mlekiem matki. Ich oczy otwierają się między 5, a 9 dniem życia. Po dwóch tygodnia młode są w stanie opuścić legowisko, jedna przez pierwsze pół roku spożywają jedynie mleko samicy. Dojrzałość osiągają w wieku dwóch lat.

4. Hieny należą do bardzo mądrych zwierząt. Jak dowiodły badania są one w stanie twórczo myśleć, by zrealizować swój cel. Co więcej są w stanie mniej więcej policzyć liczbę wrogów na swoim terytorium i przypuścić atak tylko wtedy, jeśli mają szansę na wygraną.

5. Populacja tych zwierząt wciąż spada. W niektórych obszarach Afryki określono je jako zagrożone wyginięciem.

6. Klan hien jest w stanie powalić i skonsumować dorosłą zebrę w 25 minut.

7. Dość często o padlinę walczą z sępami.

8. Ich naturalnym wrogiem jest lew. Jednak głównym zagrożeniem są dla nich ludzie.

9. Każdego dnia sidła zabijają około 400 osobników.

10. Hieny żyją od 10 do 21 lat.

11. Disney został pozwany przez biologa za zniesławienie postaci hien w bajce Król Lew.

12. W pewnym zoo w Japonii próbowano przez cztery lata połączyć ze sobą parę hien. Na końcu zdali sobie sprawę, że są to samce.

13. Hiena potrafi osiągnąć prędkość 60km/h.

14. Hieny należą do bardzo dobrych łowców. Około 1/3 z rozpoczętych polowań kończy się sukcesem.

15. Zwierzęta te można dość łatwo oswoić.

16. Zgodnie z dawnymi tradycjami, Masajowie pochodzący z Kenii i Tanzanii do dziś pozostawiają ciała zmarłych bliskich na pożarcie hienom.

17. Hieny pełnią ważną rolę w przyrodzie. Poprzez konsumpcję padliny oczyszczają one w pewien sposób środowisko i zapobiegają rozwojowi chorób.

Hieny są w stanie rozpędzić się do 60km/h.

Więcej ciekawych faktów o zwierzętach