Hipopotam ciekawostki

Hipopotam ciekawostki - dlaczego bywają agresywne? Gdzie żyją hipopotamy? Co jedzą hipopotamy? Poznaj nieznane informacje o najbardziej niebezpiecznych zwierzętach świata.

Etymologia nazwy

Słowo hipopotam pochodzi z języka greckiego. Powstało w skutek złączenia dwóch wyrazów - "hippos", co w tłumaczeniu oznacza "koń" oraz "potamos", czyli "rzeka".

Gdzie żyją hipopotamy?

Na wolności występują jedynie w środkowej i południowej Afryce. Starają się przebywać w pobliżu wody, stąd zamieszkują głównie brzegi rzek i jezior.

Co jedzą hipopotamy?

Głównym pożywieniem hipopotamów stanowią rośliny lądowe - głównie trawy. Nie pogardzą także roślinami wodnymi. Większą część dnia spędzają w wodzie. Opuszczają one akwen późnym wieczorem lub nocą i udają się na poszukiwania pokarmu. Na konsumowaniu spędzają nawet do pięciu godzin w ciągu dnia. W trakcie jednego posiłku są w stanie zjeść aż 68 kilogramów. Żołądek tego zwierzęcia nie jest w stanie przyjąć i strawić mięsa.

Ciekawostki o hipopotamach

1. Obecnie wyróżniane są dwa gatunki: hipopotam nilowy oraz hipopotam karłowaty.

2. W klasyfikacji największych zwierząt lądowych świata hipopotam zajmuje trzecią pozycję. Wyprzedzają go jedynie słoń i nosorożec biały.

3. Mleko hipopotama ma różową barwę.

4. Ta ciekawostka o hipopotamach nie należy do najsmaczniejszych. Młode hipopotamy (a także słonie, pandy i misie koala) jedzą odchody swoich matek.

5. Hipopotam jest w stanie otworzyć usta o 180 stopni. Dzięki temu może połknąć człowieka w całości. Na szczęście zwierzęta te nie jedzą mięsa.

6. Muszą one dbać o odpowiednie nawilżenie ciała. Jeśli ich skóra wyschnie, po prostu zacznie pękać.

7. Podobno cztery miliony lat temu, szczury mieszkające w Ameryce Południowej były wielkości hipopotamów.

8. Mimo swojej ogromnej wagi, są one bardzo zwinnymi zwierzętami.

9. W świecie zwierząt rzadko spotykane jest świadome wychowywanie. Wykazują je hipopotamy. W przypadku nieposłuszeństwa młodych, samica bodzie je głową. Gdy małe są grzeczne, są one lizane przez matkę.

10. Hipopotam i wieloryb posiada wspólnego przodka. Żył on około 60 milionów lat temu. Jego skamieniałości znaleziono w Afryce. Naukowcy określają ich wiek na 16 milionów lat.

Hipopotam ciekawostki - zęby tego zwierzęcia osiągają 30 cm długości

11. Należą one do zwierząt stadnych. Liczy ono od 10 do 40 przedstawicieli i składa się z dominującego samca i podległych hipopotamic. Głównym zadaniem samca jest obrona terytorium.

12. Oglądając filmy przyrodnicze można zaobserwować, że hipopotamy często unoszą usta. Wydawać by się mogło, że jest to ziewanie. W rzeczywistości jest to sposób wyrażenia groźby.

13. Zwierzęta te posiadają skórę o grubości 4 cm. Sama skóra waży nawet 1/4 wagi hipopotama.

14. Nurkujący hipopotam jest w stanie przebyć pod wodą około 6 minut.

15. Obecnie hipopotamy w Europie można spotkać jedynie w ogrodach zoologicznych.

16. Hipopotamy należą do jednych z najbardziej niebezpiecznych zwierząt świata. Agresywny samiec potrafi walczyć z innym hipopotamem. Podczas walki o terytorium rzadko dochodzi do zabicia innego osobnika. Walka kończy się w momencie udowodnienia kto był silniejszy. Nie boi się także krokodyli, czy człowieka. Szacuje się, że każdego roku zabijają one nawet 2900 osób. Atak związany jest z wtargnięciem na terytorium hipopotama.

17. Duże hipcie, to duże leniuszki. Uwielbiają wylegiwać się w wodzie. Zazwyczaj zanurzają całe ciało w celu ochłodzenia temperatury.

18. Wraz z osiągnięciem dorosłości hipopotamy tracą umiejętność utrzymywania się na powierzchni wody. Starsze osobniki zazwyczaj stoją na płyciznach. Będąc w wodzie są w stanie osiągnąć prędkość do 8 km/h.

Hipopotam nilowy

Hipopotamy z tego gatunku osiągają długość ciała od 330 do 520 cm oraz 150 cm wysokości. Ich ogon mierzy około 56 cm długości. Dorosłe osobniki ważną średnio 1800 kg (rekordzista ważył 4500 kg). Sama głowa potrafi ważyć 220 kg. Ich zęby rosną aż do 30 cm. Dojrzałość płciowa osiągana jest w wieku 6 lat (samice) i 7 lat (samce). Ich średnia długość życia wynosi 40 - 50 lat (rekordzista przeżył 61 lat). Na krótkim dystansie są w stanie osiągnąć prędkość nawet 50 km/h. Ciąża u samic trwa 8 miesięcy. Nowo narodzony hipopotam waży około 25 - 45 kg. Poród odbywa się w wodzie. Szacuje się, że populacja tego gatunku wynosi około 150 tysięcy.

Hipopotam karłowaty

Gatunek ten jest znacznie mniejszy. Jego przedstawiciele osiągają długość ciała 150 - 177 cm i mierzą około 80 cm. Ich waga także jest mniejsza - 180 - 275 kg. Hipopotamy z tego gatunku osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat. Ciąża trwa około 200 dni.
Ciekawostki o hipopotamach - należą one do zwierząt stadnych
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)