Ciekawostki o kameleonach

Kameleon ciekawostki - dowiedz się dlaczego zmieniają kolor, gdzie żyją i co jedzą kameleony. Niezwykłe informacje o kameleonach zebrane w jednym miejscu.

Co jedzą kameleony?

Główne pożywienie stanowią owady i pająki. Większe osobniki żywią się małymi ptakami i myszami.

Gdzie żyją kameleony?

Zdecydowana większość gatunków żyje w Afryce i na Madagaskarze. Nieliczne gatunki występują także w innych miejscach - w południowej części Europy, na Bliskim Wschodzie, w Indiach, a także na Hawajach, gdzie został wprowadzony do środowiska sztucznie. Przebywają w tropikalnych i wilgotnych lasach, a także na pustynnych i skalistych terenach. Zdecydowana większość osobników wiedzie nadrzewny tryb życia.

Jak kameleon zmienia kolor?

Kameleony są znane ze zdolności zmiany koloru swojego ciała. Ta umiejętność pomaga jaszczurce wtopić się w otoczenie i ochronić przed zagrożeniem. Wbrew popularnej opinii nie dostosowuje koloru swojego ciała do otoczenia, a do aktualnego stanu fizycznego i emocjonalnego. Zmiana barwy służy także do komunikacji z innymi kameleonami.

Jak poluje kameleon?

Podczas polowania pozostaje skryty w bezruchu w gałęziach lub liściach. Gdy potencjalna ofiara pojawi się wystarczająco blisko, "wyrzuca" w jej stronę swój długi język, którym owija ją i połyka.

Kameleon ciekawostki

1. Na Ziemi pojawiły się już ponad 100 milionów lat temu.

2. Gdy poczuje zagrożenie ukrywa się między gałęziami, spłaszcza swoje ciało i nieruchomieje.

3. Skóra niektórych osobników pokrywają rogi lub kolce nadające jaszczurkom groźny wygląd. Odstraszają one potencjalnych intruzów.

4. Język tego zwierzęcia pokrywa lepki śluz. Jego długość dość często jest większa względem długości ciała samego kameleona.

Kameleon ciekawostki - są w stanie poruszać swoimi oczami w przeciwnych kierunkach w jednej chwili.

5. Zdecydowana większość gatunków wiedzie nadrzewny tryb życia. Kameleony są do tego bardzo dobrze przystosowane. Przebywanie na drzewach ułatwia im długi i giętki ogon oraz częściowo zrośnięte palce.

6. Największe kameleony na świecie osiągają 100 cm długości ciała.

7. W 2007 roku na Madagaskarze odkryto najmniejszy gatunek kameleona na świecie. Największe osobniki brookesia micra osiągają długość do 23,6 mm.

8. Największe kameleony ważą około 1 kg.

9. Gdy wyczuje zagrożenie, bierze głęboki wdech. Wówczas nadyma swoje ciało i robi wrażenie groźniejszej niż jest w rzeczywistości.

10. Gdy jest rozdrażniony jego ciało ciemnieje, zaś w przypadku pojawienia się niebezpieczeństwa pojawiają się jasne barwy.

11. Podczas polowania jego język porusza się z prędkością 5 m/s.

12. Kameleony mogą poruszać oczami w dwóch kierunkach jednocześnie.

13. Ślina tej jaszczurki jest 400 razy bardziej lepka niż ślina człowieka.

14. Kameleony należą do zwierząt zagrożonych wyginięciem. W przypadku zakupu tej jaszczurki, należy zarejestrować osobnika do Krajowej Ewidencji w Wydziale Ochrony Środowiska i Rolnictwa.

15. Nazwa tego zwierzęcia wywodzi się od greckiego wyrazu chamailéōn, który oznacza lwa na ziemi.

16. Na wolności żyją około 5 lat. W terrarium dożywają nawet dwa razy więcej.

17. Największe samice znoszą blisko 100 jaj. Następnie zakopują je w piachu. W zależności od gatunku, młode wylęgają się po około 4-12 miesiącach.

Największe kameleony na świecie mają 100 cm długości.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)