Ciekawostki o tukanach

Tukan ciekawostki - dowiedz się do czego służą im duże dzioby, gdzie żyją i co jedzą tukany. Poznaj nieznane informacje o tych tropikalnych ptakach.

Gdzie żyją tukany?

Tukany występują w Ameryce (można je spotkać od południowej części Meksyku, aż po Paragwaj i w północnej Argentynie), Azji i Afryce.

Co jedzą tukany?

Większość tukanów jest owocożerna. Zdarzają się osobniki wszystkożerne mogące konsumować owady i małe jaszczurki. Pokarm zdobywają także poprzez okradanie obcych gniazd.

Tukan ciekawostki

1. Tukany przynależą do rodziny ptaków z rzędu dzięciołowych. Znanych jest pięć rodzajów tukana.

2. Z uwagi na prowadzenie leśnego trybu życia posiadają małe skrzydła.

3. Znakiem rozpoznawczym tukanów jest niezwykle barwny i duży dziób. U niektórych osobników jego długość może się równać połowie długości ciała ptaka. Jego brzegi są ząbkowane. Budowa dzioba i jego wielkość pomaga tukanom regulować temperaturę ciała. Ułatwia on także proces odżywiania. Tukany mogą zjeść owoc bez konieczności przemieszczania się. Jego kolorowe ubarwienie wpływa odstraszająco na inne ptaki. Dzięki temu tukany mogą plądrować obce gniazda.

4. Z uwagi na duży rozmiar dzioba nie jest w stanie samodzielnie wykuć swojej dziupli. Gniazda zakładają w dziurach wykopanych przez inne zwierzęta.

5. Prowadzą osiadły tryb życia. Z reguły żyją w parach bądź małych grupach składających się z około 6 osobników.

6. Zazwyczaj samica składa od dwóch do czterech jaj w swoim gnieździe. Młode wykluwają się po około 16 dniach. Po raz pierwszy opuszczają rodzinne gniazdo po około 7 tygodniach od narodzin. Między trzecim, a czwartym rokiem życia osiągają dojrzałość płciową. Młodymi zajmują się rodzice.

7. Podczas snu zwijają się w "kulkę".

8. U większości gatunków nie występuje dymorfizm płciowy.

9. Narodowym ptakiem Belize jest tukan tęczodzioby. Gatunek ten często bywa oswajany przez tubylców. Jego pióra wykorzystywane są do wyrobu pióropuszy.

10. Tukany posiadają długi język (około 15 cm) przypominający cienkie piórko.

Tukan ciekawostki - ich znakiem rozpoznawczym są kolorowe i dość duże dzioby.

11. Największym gatunkiem jest tukan toko. Największe osobniki mają nawet 63,5 cm długości ciała, zaś jego dziób ma długość nawet 19 cm.

12. Jego kolorowe ubarwienie służy między innymi jako kamuflaż pomagających ukryć się wśród roślin.

13. Kontrolują temperaturę swojego ciała poprzez regulację przepływu krwi do dzioba. Zasypiają na dziobie w celu zaoszczędzenia ciepła.

14. Dziób u młodych rozwija się wraz z ich wzrostem.

15. Średnia długość życia tych paków wynosi 20 lt.

16. Największe zagrożenie dla tukanów stanowią węże, jaguary i ludzie.

17. Umiejętność latania u tukanów jest słabo rozwinięta. Zazwyczaj poruszają się poprzez przeskakiwanie z drzewa na drzewo.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)