Ciekawostki o gorylach

Goryl ciekawostki - to obecnie największa żyjąca małpa na świecie. Dowiedz się jak się komunikują, gdzie żyją i co jedzą goryle. Wszystko o gorylach w jednym miejscu.

Na pierwszy rzut oka wydają się bardzo groźne. W rzeczywistości są to tylko pozory, a same goryle są w miarę łagodne. Poznaj ciekawostki o tych zwierzętach.

Co jedzą goryle?

Goryle należą do zwierząt roślinożernych. Odżywiają się głównie owocami, liśćmi, pędami krzaków, korzeniami, korą, rzadziej do ich żołądka trafiają owady. Co z pewnością może wydać się niesmaczne, u goryli występuje także koprofagia, czyli zjawisko odżywiania się odchodami. Każdego dnia konsumują około 20 kilogramów pokarmu.

Gdzie żyją goryle?

Na wolności można je spotkać jedynie w Afryce. Dokładniej w lasach strefy równikowej w środkowej części kontynentu. Obejmuje on obszar Demokratycznej Republiki Konga, Ugandę, Rwandę, Nigerię, Angolę, Gabon, Kongo, Kamerun oraz Republikę Środkowoafrykańską.

Największa małpa na świecie

Goryle są obecnie największymi małpami na świecie. Największy osobnik mierzył 183 cm wzrostu i osiągnął wagę 225 kg. Samice osiągają średnio wagę od 60 do 100 kg, natomiast samce od 150 do 200 kg.

Goryl ciekawostki - najsilniejsze osobniki są w stanie podnieść ciężar o wadze 980 kg.

Wszystko o gorylach

Mimo swojego wyglądu prowadzą spokojny tryb życia. Większość czasu spędzają w swojej rodzinnej grupie. Aktywne są głównie rano i po południu, gdy wybierają się na żerowanie. Nocą śpią w legowisku z liści i gałęzi. Agresywnego wyglądu dodają im masywne i wielkie pyski.

Goryle ciekawostki

1. W ich odchodach naukowcy odnaleźli ślady DNA dujkerów i małp.Pozwala to na wysnucie tezy, że od czasu do czasu spożywają także kręgowce. Jednak jak dotąd nikt nie zaobserwował takiego typu zachowania.

2. Dorosłe osobniki są w stanie podnieść ciężar o masie 1 tony.

3. Żyją głównie w lasach tropikalnych.

4. Wyróżnia się dwa gatunki tych zwierząt - goryla zachodniego i wschodniego. Populacja tego pierwszego liczy około 110 tysięcy osobników. Drugi z nich niecałe 5 tysięcy przedstawicieli.

5. Między sobą komunikują się nie tylko przy użyciu głosu, ale także mimiką.

6. Goryle są bardzo towarzyskie i chętnie spędzają czas w grupach.

7. Swój dzień rozpoczynają od krótkiego spaceru.

8. Przywódcą stada jest zazwyczaj najsilniejszy samiec. To właśnie na jego wyraźny sygnał członkowie grupy zaczynają mu budować legowisko.

9. W wyjątkowych sytuacjach goryle stają na wyprostowanych nogach i uderzają się rękoma w piersi. Takie zachowanie pojawia się podczas zabawy oraz sytuacjach zagrożenia.

10. Zwierzęta te są zagrożone wyginięciem. Nie ułatwiają tego kłusownicy polujący na nie z powodu i futra i czaszki.

11. Rozpiętość ramion u największych osobników może przekroczyć nawet 2,5 m.

12. Samce preferują naziemny tryb życia. Głównie z powodu swoich rozmiarów. Mniejsze samice i młode lubią wspinać się na drzewa.

13. Osobniki przebywające w niewoli dożywają 50 lat. Na wolności osiągają wiek 35-40 lat.

14. Po ziemi przemieszczają się na czterech łapach. Młode są w stanie skakać po drzewach.

15. Najstarszy przedstawiciel tego gatunku dożył 60 lat. Colo przyszedł na świat w 1956 roku w Columbus Zoo w Ohio (Stany Zjednoczone).

16. Ciąża u samicy trwa około 250 dni.

Ciekawostki o gorylach - samice są w ciąży około 250 dni.

17. Najszybsze osobniki potrafią rozpędzić się do 40 km/h.

18. Każdy osobnik posiada indywidualne odciski palców.

19. Młode rodzą się z otwartymi oczami.

20. Samice osiągają dojrzałość płciową wraz z osiągnięciem 10-11 lat. U samców następuje to 2 lata później.

21. Ich naturalnym wrogiem są drapieżne koty.

22. Młode śpią ze swoją mamą przez okres 5 lat.

23. U najstarszych osobników włosy na plecach stają się siwy.

24. Zwierzęta te są w stanie rozróżniać barwy.

25. Rzadko sięgają po wodę. Zazwyczaj wystarcza im woda znajdująca się w soczystych roślinach.

26. Naukowcy odkryli 25 różnych dźwięków wydawanych przez goryle.

27. Nazwa tego zwierzęcia wywodzi się z greki od słowa Gorrilai. W tłumaczeniu oznacza ono "plemię owłosionych kobiet".

28. Odczuwają silny instynkt opiekuńczy.

29. Samica wydaje na świat zazwyczaj jedno młode. Jego masa po narodzinach wynosi około 2 kg.

30. Snowflake to jedyny goryl-albinos znany człowiekowi. Schwytano go w latach 60. w Gwinei Równikowej i przetransportowano do zoo w Barcelonie.

31. Gdy się gniewa, pokazuje język.

32. Komunikują się między innymi przy użyciu języka migowego. Samica imieniem Koko ma ich znać nawet około tysiąca. Pewnego razu pod wpływem agresji wyrwała umywalkę. Opiekunowi próbowała wytłumaczyć, że zrobił to kot.

33. Ludzkie pigułki antykoncepcyjne działają na gorylice.

Goryle potrafią rozpędzić się do 40 km/h.
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)