Białe czy czerwone?

Wiele osób dopiero zaczynających swoją przygodę z winami nie wie, które wybrać. Nie ma w tym nic dziwnego - nie znają jeszcze do końca swoich smaków. Aby się tego dowiedzieć trzeba jednak próbować, testować, nie zamykać się od początku na jeden rodzaj. Z czasem osobiste preferencje ujrzą światło dzienne i już nie będzie żadnych wątpliwości które wino jest najsmaczniejsze.

Wino czerwone – wiedza w pigułce

Jak sama nazwa wskazuje wina czerwone powstają z czerwonych winogron. To stąd pochodzi ich wyrazisty, ciemny kolor. Może on przybierać różne barwy, począwszy od purpurowej, rubinowej, ceglastej, wiśniowej, a nawet wręcz czarnoczerwonej. Na barwę wpływ ma wiele czynników, ale w dużej mierze zależy ona od rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji oraz od długości leżakowania. Mitem jest jednak fakt, iż czym starsze wino tym lepsze. Wina również mają swój okres przydatności i jeżeli się go przekroczy nie będzie ono dobre – będzie po prostu przeterminowane. Choć od dawna nie ma reguły z czym łączyć wina czerwone, zdecydowanie bardziej pasują one do cięższych potraw o wyrazisty smaku. Czerwone wina uznaje się za zdecydowanie najzdrowszy rodzaj alkoholu. Dzieje się tak za sprawą zawartości dużej ilości antyoksydantów, które odpowiadają za niszczenie wolnych rodników przyczyniających się do starzenia komórek. Ponadto wino czerwone dobrze działa na serce i układ krwionośny. Jeśli chodzi o sposób i temperaturę podawania czerwone wina najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, w szerokim kieliszku.

Wino białe – wiedza w pigułce

W tym przypadku nazwa nie mówi o tym z jakiego rodzaju winogron powstał alkohol. Choć prawdą jest że w zdecydowanej większości do produkcji wina białego wykorzystuje się jasne winogrona, można również użyć ciemnych. Kolor w zależności od szczepu, sposobu winifikacji i długości leżakowania w tym wypadku również może się różnić. Najczęściej jednak można spotkać się z zielonkawą, słomkowo żółtą, złotą, bursztynową lub herbacianą barwą. Białe wina są dużo bardziej orzeźwiające. W związku z tym chętniej sięga się po nie latem. Zimą jednak na ich bazie w połączeniu z owocami i goździkami można zrobić pysznego grzańca. Tutaj również już jakiś czas temu odeszło się od zasad łączenia, aczkolwiek białe wino poleca się szczególnie do owoców morza, drobiu i ryb. Co ważne aby nie zaburzyć smaku nie powinno się spożywać wina białego prosto z lodówki. Zaleca się wyjęcie go na jakiś czas przed otwarciem i delikatne ocieplenie.

Wiele rodzajów tego typu alkoholi oferuje sklep z winami Zielone Butelki. To ciekawa opcja dla osób, które wciąż szukają tego idealnego smaku, chcą popróbować ciekawych rodzajów w niewysokich cenach.

wine-1585337_1920-min.jpg
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)