4 sprawdzone przepisy na pyszne japońskie przekąski

4 sprawdzone przepisy na pyszne japońskie przekąski

4 sprawdzone przepisy na pyszne japońskie przekąski

Choć intrygująca Japonia nie znajduje się na wyciągnięcie ręki, okazuje się, że orientalne przekąski w prosty sposób można przygotować również w domowym zaciszu. Co więcej, aby wyczarować w kuchni klimat Kraju Kwitnącej Wiśni, wystarczy odrobina dobrych chęci i kilka charakterystycznych składników. Podpowiadamy, które przepisy zawsze się sprawdzają!

1. Okonomiyaki

Pizza to jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Jej włoska i amerykańska odmiana jest znana niemalże w każdym zakątku globu. Nieco inaczej jest jednak z japońską wersją uwielbianego placka – w Kraju Kwitnącej Wiśni również powstaje ten przysmak, choć wyglądem i smakiem nie przypomina tradycyjnej pizzy. Co więcej, cechą charakterystyczną okonomiyaki jest to, że… każdy może dodawać do niego tylko i wyłącznie swoje ulubione dodatki!

Lista składników na ciasto (2 porcje):

¾ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ szklanki chłodnej wody, 2 średniej wielkości jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia), ½ kapusty, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu, łyżka sosu sojowego, średniej wielkości marchew, średniej wielkości czerwona cebula.

Proponowane dodatki:

4 łyżki sezamu, ½ papryczki chili.

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich jajka, wodę, kapustę, szczypiorek, sos sojowy, startą na małych oczkach marchew i posiekaną w cienkie półksiężyce cebulę. Nałóż połowę ciasta na patelnię i uformuj z niego okrągły placuszek – kiedy się przyrumieni, przewróć go ostrożnie na drugą stronę i przykryj na kilkanaście sekund przykrywką. Gotową pizzę przełóż na talerz i posyp sezamem oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Okonomiyaki będzie również świetnie smakowało w towarzystwie ostrego sosu sriracha.

2. Sushi

Myślisz – Japonia, mówisz – sushi? Nic dziwnego! Właśnie z tego dania słynie kraj ze stolicą w Tokio. Choć istnieje wiele wariantów tego przysmaku, warto pokusić się o przygotowanie nigiri, którego bazą są dobrej jakości ryż oraz wybrane dodatki. Orientalny przysmak można zjeść również w restauracjach serwujących sushi w Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu i innych miastach.

Lista składników:

250 g ryżu do sushi, 1½ szklanki wody, 3 łyżki octu ryżowego, ½ łyżeczki cukru, szczypta soli, awokado, 200 g łososia wędzonego, arkusz pociętego w paski nori, 2 łyżeczki wasabi.

Wykonanie

Wypłucz dokładnie ryż (do momentu aż woda stanie się przejrzysta) i przesyp do garnuszka, dolej do niego wody, przykryj i gotuj ok. 12 minut. W tym czasie wymieszaj ocet z solą, cukrem i 1½ szklanki gorącej wody. Marynatę wlej do ryżu, a następnie formuj z niego prostokątne bloczki. Tak przygotowaną bazę nigiri smaruj łyżeczką wasabi, przykrywaj plasterkiem łososia oraz awokado i przewiązuj każdą porcję paskiem nori. Sushi będzie doskonale smakowało w towarzystwie sosu sojowego.

3. Wegetariański ramen

Japoński „rosół”, podobnie jak sushi, to jeden z najpopularniejszych przysmaków w Kraju Kwitnącej Wiśni, który swoim aromatem i smakiem umami zachwyca także w innych częściach globu. Choć samodzielne przygotowanie smacznego ramenu może wydawać się nieco czasochłonne, warto poświęcić na niego kilka chwil i ugotować rozgrzewającą japońską zupę.

Lista składników:

2 średniej wielkości marchewki, natka pietruszki, 2 średniej wielkości pietruszki, ½ selera, 4 ząbki czosnku, 5 suszonych grzybów shitake, 2 łodygi selera naciowego, 3 małe cebule, przyprawy (szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 liście laurowe, 5 kuleczek ziela angielskiego, ½ startej papryczki chili, 2 goździki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka pasty miso, 2 łyżki oleju sezamowego), 1,5 l wody.

Proponowane dodatki:

Jajko ugotowane na twardo, nudle, ¼ kapusty pekińskiej, 2 arkusze nori, kiełki, garść kukurydzy.

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyj i obierz, a następnie włóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Na ok. 40 minut przed końcem gotowania dodaj przyprawy, a po 20 minutach dołóż kapustę, pastę miso, wlej olej sezamowy i sos sojowy. Gdy całość się zagotuje przecedź bulion, marchew pokrój w cienkie słupki, porwij nori na kawałki, grzyby posiekaj w niewielkie paseczki. Podawaj z makaronem, ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół, kiełkami i kukurydzą.

4. Sunomono

Kuchnia japońska to nie tylko sycące dania na bazie ryb i rozgrzewające zupy. Na liście najpopularniejszych i łatwych w przygotowaniu dań znaleźć można również lekkie i dietetyczne sałatki, takie jak sunomono. Ta przekąska sprawdzi się idealnie w roli lekkiego lunchu, dodatku do dania głównego czy przekąski w podróży.

Lista składników:

1 ogórek, ½ szklanki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ łyżki sosu sojowego, ½ łyżeczki mielonego imbiru, łyżka prażonego sezamu.

Wykonanie:

Ogórka umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Z octu, cukru, sosu sojowego i przypraw zrób marynatę, a następnie zalej nią warzywo. Odczekaj 2 godziny, odsącz sałatkę i podawaj z prażonym sezamem.

Ta strona jest miłośnikiem ciasteczek. Korzystając z niej, wyrażasz zgodę na ich używanie w celu spersonalizowania treści i reklam oraz monitorowania ruchu w naszej witrynie. Dowiedz się więcej w polityce prywatności.

Eksploruj państwa