Idealny mus czekoladowy – przygotowanie i propozycje podania
Lekki, puszysty, mocno czekoladowy – taki właśnie jest idealny mus. Chociaż często sprawdza się w roli samodzielnego deseru, można go podawać na inne sposoby. Sprawdź, jak go przygotować i jak zaserwować gościom.
Przygotowanie musu czekoladowego nie jest trudne. Choć umiejętności cukiernicze mogą się przydać, kluczową rolę odgrywają: sprawdzony przepis i odpowiedniej jakości składniki.
Przepis na mus czekoladowy
Przygotowanie musu czekoladowego nie jest czasochłonne. Cały proces składa się z zaledwie kilku kroków.
- Śmietanę kremówkę (minimum 30%) umieść w lodówce.
- 2 tabliczki gorzkiej mlecznej rozpuść w kąpieli wodnej.
- W misce umieść 250 g serka mascarpone (może być w temperaturze pokojowej).
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Kremówkę ubij w oddzielnym naczyniu – na sztywno.
- Do kremówki dodaj masę czekoladową i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
Mus czekoladowy – sposoby podania
Mus czekoladowy to baza, którą możesz zaserwować na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji.
- Mus z bitą śmietaną
Mus czekoladowy możesz przełożyć do pucharków. Udekorowany bitą śmietaną i posypką czekoladową będzie prezentował się niezwykle apetycznie.
- Ciasto z musem czekoladowym
Sernik na zimno wcale nie musi być zwieńczony galaretką truskawkową. Z powodzeniem może ją zastąpić mus. Sernikowe ciasto z musem czekoladowym zachwyci niejedno podniebienie.
- Babeczki z musem czekoladowym
Mus czekoladowy może posłużyć jako wypełnienie kruchych babeczek. Wystarczy, że krem umieścisz w rękawie cukierniczym, a następnie udekorujesz nim tartaletki. Wierzch posyp płatkami czekoladowymi lub innymi dekoracjami.
- Muffinki z musem czekoladowym
Klasyczne muffinki możesz udekorować nie tylko bitą śmietaną. Apetycznie będą prezentować się z musem czekoladowym na wierzchu. Całość możesz dodatkowo zwieńczyć kolorową posypką lub owocami.
Mus wykorzystasz na wiele sposobów – wystarczy, że przygotujesz większą porcję. Dzięki temu bez problemu przyrządzisz ciasto z musem czekoladowym, a także słodkie tartaletki. Opcji jest kilka, dzięki czemu za każdym razem możesz zaskakiwać gości.