Hodowla bydła dla młodych rolników

Hodowla bydła dla młodych rolników

Hodowla bydła dla młodych rolników

Podjęcie decyzji o założeniu własnej hodowli bydła powinno być poprzedzone nie tylko dobrym rozpoznaniem rynku i podstawową wiedzą praktyczną związaną z branżą. Pozwoli to na stworzenie stada bydła mięsnego, które będzie przynosić odpowiednie korzyści. Zwłaszcza młodzi rolnicy powinni zastanowić się nad wyborem odpowiedniej rasy, która będzie najlepiej nadawać się do warunków produkcyjnych.

Jak stworzyć stado?

Aby hodować stado bydła, należy wybrać jeden z dwóch sposobów – są one zależne od doświadczenia rolnika oraz posiadanych przez niego funduszy na inwestycję. Dla młodych rolników, którzy nie posiadają doświadczenia w zakupie czystorasowego materiału hodowlanego, zaleca się proces długotrwały, ale angażujący mniejszy wkład finansowy. Polega on na krzyżowaniu byków buhajów z krowami rasy wypieranej. W czasie takiego konsekwentnego krzyżowania, byczki przeznaczane są do sprzedaży, a cieliczki będą odpowiedzialne za powiększanie stada i wypieranie niepożądanych genów. Proces jest opłacalny – nie wymaga dużego nakładu finansowego, jednak jest czasochłonny.

Drugi sposób – szybszy, ale i kosztowny polega na zakupie czystorasowego materiału hodowlanego i założeniu ksiąg hodowlanych. Niezależnie od sposobu tworzenia bydła hodowlanego, należy pamiętać o sukcesywnym powiększaniu stada i dbaniu o zdrowie zwierząt np. poprzez podawane im odpowiednie dodatki paszowe, które pozwalają na zachowanie stada w dobrym zdrowiu i kondycji.

Jak zapobiegać biegunkom wśród bydła?

Aby nie dopuścić do rozwoju chorób biegunkowych u bydła, warto jest stosować odpowiednie dodatki paszowe i sorbenty, które nie tylko regulują procesy gospodarki kwasowej, ale także pochłaniając toksyny – chronią kosmki jelitowe i uniemożliwiają bakteriom na zasiedlenie się w organizmie.

Młodzi rolnicy powinni także przestrzegać zasad wilgotności i odpowiedniej temperatury powietrza oraz ruchu powietrza w pomieszczeniach, w których przebywa bydło. Warto zwracać dużą uwagę na podawaną paszę, ponieważ źle przechowywana może zawierać grzyby i pleśń, które negatywnie odbiją się na zdrowiu bydła.

Problemy w opiece nad bydłem

Pomimo, że bydło z reguły dobrze znosi temperaturę od -20 do +25 stopni Celsjusza, dobrze jest pamiętać, że mogą mu zaszkodzić przeciągi i wychładzanie organizmu. Stan zdrowia bydła obniża także zbyt wysoka wilgotność w budynkach hodowlanych. Niezagwarantowanie bydłu odpowiednich warunków, skutkować może różnymi chorobami, także stanami biegunkowymi.

Warto w tym celu dodawać produkty przeciwbiegunkowe dla bydła i dodatki paszowe, które pozwalają nie tylko na wyrównanie zaburzeń w gospodarce wodno-elektrolitowej, ale także pozwalają na dostarczenie łatwo przyswajalnej energii. Jeśli w stadzie wystąpi biegunka wirusowa, należy zachować szczególne bezpieczeństwo, ponieważ choroby mogą roznieść na obuwiu sami rolnicy. Z kolei biegunki bakteryjne spowodować mogą nieodpowiednie temperatury podawanej paszy oraz niewłaściwa higiena wiaderek do rozdzielania pokarmu.

Ta strona jest miłośnikiem ciasteczek. Korzystając z niej, wyrażasz zgodę na ich używanie w celu spersonalizowania treści i reklam oraz monitorowania ruchu w naszej witrynie. Dowiedz się więcej w polityce prywatności.

Eksploruj państwa