Nauka jedzenia pałeczkami krok po kroku
Kuchnia japońska od dekad cieszy się ogromną popularnością. Ramen, onigiri czy sushi to tylko nieliczne dania z Azji, które coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ich nieodłącznym elementem jest jedzenie pałeczkami. Nie potrafisz spożywać w ten sposób smakołyków? Dowiedz się, jak posługiwać się pałeczkami krok po kroku.
Skąd wzięło się jedzenie pałeczkami?
Niektóre źródła podają, że zwyczaj konsumowania za pomocą pałeczek pojawił się w kuchni azjatyckiej już ok. 5000 lat temu – zapoczątkować miały go prymitywne plemiona chińskie. Inni badacze podkreślają, że genezy należy upatrywać w dynastii Xia (rządzącej ok. 2000 lat temu). Jednak pierwsze dokumenty, w których widnieją wzmianki o jedzeniu pałeczkami, pochodzą z ok. 1100 r. p.n.e. Zwyczaj ten stał się tak popularny, że bardzo szybko rozprzestrzenił się poza Chiny na Japonię, Wietnam, Koreę, Tajlandię i inne kraje Azji. Dlaczego akurat wybrano tę formę? Wpływ na to miała filozofia Konfucjusza, który zalecał jedzenie niewielkich porcji. Jest w tym głębszy sens – tak je się dużo wolniej, co na pewno pomagało „oszukać” głód w okresach niedoborów żywności.
Jak jeść za pomocą pałeczek?
Jedzenie pałeczkami to w krajach azjatyckich już tradycja. Ze względu na to, że wiele przysmaków z tej kuchni zagościło w Europie, ta forma spożywania zawitała na Stary Kontynent. Hashi (bo tak nazywają się po japońsku pałeczki) w lokalach lub w zestawach sushi dostępnych w sklepach (oferuje je m.in. http://www.sushi-tokyo.pl/nasza-oferta)są najczęściej jednorazowe – wykonane z drewna lub bambusu. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele odmian pałeczek. Cześć z nich, np. te metalowe, zawierają na końcach dodatkowy uchwyt, ułatwiający nabieranie kawałków jedzenia.
Wydaje ci się to bardzo skomplikowane? Poznaj kroki, dzięki którym wizyta w azjatyckiej restauracji będzie przyjemniejsza!
- Jedna z pałeczek powinna znaleźć się w zagłębieniu między kciukiem a palcem skazującym.
- Pałeczkę należy przytrzymać kciukiem.
- Drugą pałeczkę trzeba ułożyć równolegle do pierwszej i przytrzymać w podobny sposób.
- Przy chwytaniu jedzenia pracuje druga pałeczka, pierwsza pozostaje nieruchoma.
To trzeba wiedzieć:
Przed wizytą w chińskiej lub japońskiej restauracji można poćwiczyć w domu (np. zamawiając dania na dowóz lub kupując wspomniane już zestawy). Trzeba też zapoznać się z kilkoma zasadami.
- Nie wolno przebijać jedzenia za pomocą pałeczek.
- Pałeczek nie używa się do jedzenia ze wspólnego naczynia – kawałek należy przełożyć bezpośrednio na swój talerz.
- W zupach twarde składniki trzeba zjeść pałeczkami, a płynne wypić bezpośrednio z naczynia.
- Jedząc pałeczkami, należy wystrzegać się mieszania nimi w zupach i sosach.