Finansowe cięcia w liniach lotniczych

Choć ta historia może wydawać się nieprawdopodobna, to rzeczywiście miała miejsce. Blisko 30 lat temu amerykańska linia lotnicza American Airlines, która chcąc zredukować koszty i zwiększyć swoje zarobki, postanowiła usunąć jedną oliwkę z serwowanych sałatek. Tym sposobem zyskali 40 tysięcy dolarów!

American Airlines to jedna z największych na świecie amerykańskich linii lotniczych, dziennie wykonująca 3400 lotów do 250 miast w 40 krajach świata. Ich flota liczy łącznie 615 samolotów, natomiast kolejne 482 są w trakcie dostawy.
W 1987 roku ówczesny szef tego amerykańskiego przedsiębiorstwa lotniczego Bob Crandall stanął przed wyzwaniem zredukowania kosztów lotu. Najbardziej znanym spośród jego legendarnego cięcia kosztów, był pomysł usunięcia jednej oliwki z każdej sałatki serwowanej pasażerom latającym pierwszą klasą. Choć wydaje się to niemożliwe, tym sposobem udało mu się zaoszczędzić 40 tysięcy dolarów rocznie!



2americanair.jpg
Niektórzy nie dowierzali, że jedna oliwka mniej mogła spowodować takie oszczędności.  Z pomocą przychodzą nam pewne wyliczenia. Na dzień dzisiejszych samoloty AA wykonują 3.400 lotów, wychodzi, iż rocznie latają aż 1.241.000 razy. Przyjmijmy, że każdy lot serwuje posiłki dla 6 osób lecących pierwszą klasą. Daje nam to 7.446.000 zaoszczędzonych oliwek – czyli około 22.516 kilogramów. Cena za kilogram to nieco ponad 4 dolary. Mnożąc oba wyniki otrzymamy zawrotną sumę 90064 dolarów. Oczywiście w tamtym okresie linie nie wykonywały aż tylu lotów co teraz, stąd też kwota 40 tysięcy. Jak podają źródła dodatkowo składa się na tę sumę zaoszczędzone paliwo, ze względu na zmniejszenie ciężaru na pokładzie samolotu.



O owym cięciu kosztów można przeczytać w biografii Bob’a Crandall’a. Swoją drogą ciekawe, czy pasażerowie nie odczuli braku tej jeden oliwki w swoich posiłkach.
Źródło: 1
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)